Utorak, 17 Svibanj 2016 14:13

Gladnoj djeci za školski obrok

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HUMANITARNI SAJAM U OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA - U dvorištu OŠ Antuna Kanižlića održao se treći humanitarni prodajni sajam u sklopu projekta „Gladnoj djeci za školski obrok" koji ova škola ostvaruje uz pomoć nastavnika, učenika i građana i u suradnji s međunarodnim projektom Marijini obroci, Hrvatska.

- Drago djeco, vjerujem da je ovo jutro za vas bilo posebno. Vjerojatno ste u svojem domu prije polaska u školu nešto pojeli ili možda niste jer vam se nije svidjelo ono što je bilo ponuđeno, a sada ovdje razmišljamo o onima koje jutros nitko nije pitao što će pojesti ili im njihovi roditelji, djedovi i bake nisu imali što za ponuditi. Neka zato ovo vaše okupljanje i učenje da pomognete onima koji nemaju bude upozorenje svima nama da budemo dovoljno skromni i ponizni, da svako novo jutro i svaki novi obrok bude sjećanje na onu djecu koja ujutro možda ne dobiju toplu šalicu mlijeka ili čaja i šnitu kruha. Ako to naučite kao mladi, vjerojatno ćete u životu znati cijeniti bitne stvari - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, otvarajući sajam.

Građani, učitelji i djeca donijeli su razne stvari, od očuvane odjeće, igračaka, kućnih potrepština do knjiga i raznih drugih stvari, a u sklopu sajma otvorena je i mala slastičarna. Sajam će biti otvoren do 16 sati, a za sve zainteresirane bit će organizirane likovna radionica oslikavanje drveta, kreativna radionica izrade nakita i pravljenje frizura.

- Četvrtu godinu za redom organiziramo ovaj Humanitarni sajam u sklopu našeg projekta "Marijini obroci - gladnoj djeci za školski obrok", a za Marijine obroke Hrvatska, udrugu koja je dio međunarodnog pokreta Mary’s meals i brine se za gladnu i najsiromašniju djecu u svim dijelovima svijeta. Djeci u siromašnim zemljama je za koje mi osiguramo sredstva je jedini obrok u danu. Na ovom našem današnjem sajmu sakupljamo igračke, naši učenici i njihovi roditelji doniraju potrepštine i knjige i sve ono što se može iskoristiti u donaciji čime se doniraju sredstva za Marijin obrok. Prošle smo godine u ovakvoj akciji sakupili 18 tisuća kuna. Za školovanje je na razini godinu dana i prehranu potrebno samo 120 kuna što je dakle s naše strane donacija za cca 150 djece. Ovim projektom ni našu djecu učimo volontiranju i da pomažu potrebitima. Kod naše djece razvijamo humanost prema onima koji nemaju naglasila je - Valentina Čurčić, voditeljica projekta "Marijini obroci" u OŠ Antuna Kanižlića.

Marijini obroci Hrvatske, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju otvorenih deset školskih kuhinja – četiri u Malaviju, jednu u Ekvadoru, dvije u Liberiji i tri u Beninu.

Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti,već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost.

Tekst/foto: Vanja Protić