Petak, 13 Rujan 2013 09:14

Prošlost ne smije biti zaboravljena

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

22. OBLJETNICA TRAGIČNE POGIBIJE U KUSONJAMA KRAJ PAKRACA -

Dvadeset i dvije su godine protekle od tragične pogibije dvadeset hrvatskih branitelja u Kusonjama pokraj Pakraca 8. rujna 1991. godine.  Dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji, na mjestu obilježavanja tragičnog stradanja dvadesetero hrvatskih branitelja, 8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno je jedanaest sudionika komemoracije. Žrtve ovog zločina bile su majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje, koje je postavljalo vijenac. Događaj su dokumentirale i televizijske kamere.IMG 4639

U duhu prisjećanja na ove povijesne činjenice u nedjelju 8. rujna 2013. godine obilježeni su tragični događaji Mimohodom istine od Rakova Potoka do kapelice u Kusonjama. Roditelji, djeca i drugi članovi obitelji zajedno sa svim gostima koji su došli sudjelovati u obilježavanju ovog događaja pješačili su u tužnoj, ali ponosnoj povorci.

Na komemoraciji u Kusonjama predstavnici županija, gradova, državne uprave, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće. 

IMG 4681Prisutnima su se obratili u ime Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata „Kusonje“ 91.-93. dragovoljac i ratni vojni invalid umirovljeni natporučnik Dražen Posarić, ratni zapovjednik obrane Grada Bjelovara Stjepan Budinski, gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška, župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, saborska zastupnica Jadranka Kosor, izaslanica ministra branitelja njegova zamjenica Nevenka Benić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Josip Vuković te izaslanik predsjednika RH brigadni general Siniša Jurković.IMG 4721

Svi govornici na ovoj komemoraciji, s velikim poštovanjem prema poginulim hrvatskim braniteljima, naglasili su da se ovaj masakr nikada ne smije zaboraviti. Istaknuo je to u svojoj propovjedi i msgr. Vjekoslav Huzjak.