Četvrtak, 12 Rujan 2013 09:24

Od mobilnosti učenika do toplinske dizalice

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEŠKA TEHNIČKA ŠKOLA REALIZIRA PET PROJEKATA -

POŽEGA – Prije nekoliko godina na Tehničkoj školi u Požegi shvatili su d samo pisanjem i dobrim projektima mogu privući sredstva europskih fondova te tako svojoj školi pomoći u razvoju i opremanju u pomanjkanju sredstava koja su za školstvo uvijek bila mala u odnosu na potrebe. Tako je i sada kada im je od sedam različitih projekata koje su predložili čak pet usvojeno. – Tri projekta se odnose na mobilnost i usavršavanje učenika u suradnji sa školama i tvrtkama iz Portugala, Italije i Slovenije, a dva projekta se odnose na zamjenu stare stolarije na školi novom izo-stolarijom, te sudjelovanje u projektu istraživanja geotermalnog potencijala u sklopu kojega će škola dobiti jednu dizalicu topline povezanu s tlom i grijanje učionica na taj sustav. Ukupna vrijednost projekata u kojima sudjelujemo je preko milijun kuna a u projektima sudjeluje preko stotinu učenika i nastavnika – istakao je v.d. ravnatelja Zoran Galić inž. elektrotehnike, posebno ističući projekt koji rade u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost koji izdvaja 520 tisuća kuna i Požeško-slavonskom županijom koja izdvaja 120 tisuća kuna za izmjenu stolarije na školi. Ugradit će se moderna stolarija s izo staklima koja će svakako pomoći smanjenju utroška energenata.

U sklopu projekta Primjena CNC tehnologije 3 nastavnika i dva voditelja prakse u tvrtkama gdje učenici u Požegi pohađaju praksu odlaze u Portugalski grad Braga gdje će proučiti način odvijanja prakse učenika, posebno u tvrtkama koje proizvode za automobilsku industriju i tamošnjih obrtnika.

 - Za projekt mobilnosti učenika „Stjecanje kompetencija u području upravljanja, nadzora i održavanja mehatroničkih uređaja i numerički upravljanih alatnih strojeva“ odobren nam je projekt vrijednosti 26.338 eura. U projektu sudjeluje 16 učenika računalnih tehničara i tehničara za mehatroniku te dva nastavnika, a odlaze na dva tjedna slijedeći mjesec u Sloveniju gdje će boraviti u školi i specijaliziranim tvrtkama. Cijeli projekt se odvija na engleskom jeziku što od svih učenika traži dobro poznavanje jezika – najavio je Denis Smojver, mentor projekta.

 - Za projekt bilateralnog partnerstva „Moj grad u tvojim očima“ naša škola je dobila odobren projekt i sredstva u visini 22.500 eura, a provodimo ga sa srednjom školom u južnoj Italiji. Predviđen je boravak 20 naših učenika s četiri nastavnika u Italiji u prosincu te njihov uzvratni boravak kod nas u travnju. Cilj je prezentiranje svog mjesta i okoline talijanskim učenicima. Naši učenici će prezentirati svoj rad na talijanskom jeziku, iako ga ne učimo u školi, a oni na hrvatskom jeziku iako ga ne uče u školi. Jezik koordinacije je engleski jezik, a u prezentaciji će se koristiti svi suvremeni računalni alati, te zajedničke web stranice koju će zajednički uređivati učenici. Kako u redovnom programu naši učenici ne uče rad s tim računalnim alatima morat ćemo ih i tome naučiti kroz dodatnu nastavu – istakao je Goran Grgić, mentor projekta.

Tehnička škola u Požegi je kao jedna od pet srednjih škola u Hrvatskoj uključena u projekt Istraživanja geotermalnih potencijala RH koji vodi Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Projektom će se istražiti geotermalni potencijal Hrvatske. kraj škole će biti izbušena bušotina dubine 100 metara promjera 150 mm, postavljen bušotinski izmjenjivač topline, dizalica topline i postavljeno grijanje i hlađenje u učionicama. – Mi ćemo s tom bušotinom sudjelovati u svakodnevnom mjerenju potencijala, a projekt traje dvije godine. U zimskom periodu oduzimat ćemo toplinu koju dobivamo iz zemlje i s toplinskomIMG 9109 dizalicom s tom temperaturom grijati učionicu. U ljetnom periodu isti sustav će se koristiti za hlađenje učionica. osim uštede cilj ovog projekta je promoviranje novog izvora energije. Jedini ćemo biti u ovom dijelu Slavonije i prezentirati javnosti, gospodarstvu i građanima prednosti korištenja geotermalne energije, koja se u razvijenoj Europi već uvelike koristi – istakao je v.d. ravnatelja Galić.