Ponedjeljak, 16 Rujan 2013 10:43

Status geoparka i slijedeće četiri godine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NOVI GEOPARK CERTIFIKAT ZA PARK PRIRODE PAPUK  -

 

U talijanskom geoparku Cilento Vallo di Diano e Alburni, od 3.-6. rujna, održan je redovni sastanak članova Asocijacije europskih geoparkova te Geopark konferencija pod nazivom „Geoparkovi-inovativni pristup povećanju svijesti javnosti o geohazardima, klimatskim promjenama i održivom korištenju prirodnih resursa.“

IMG 3155Na sastanku predstavnika geoparkova članova Asocijacije europskih geoparkova razgovaralo se o brojim temama kao što su uspostavljanje Svjetske geopark inicijative u sklopu UNESCO-a, suradnja sa drugim organizacijama koje se bave zaštitom geološke baštine, izvješća o aktivnostima geoparkova u proteklom razdoblju – manifestacija Tjedna europskih geoparkova, održani nacionalni geopark forumi pojedinih država, sudjelovanje na turističkim sajmovima, publiciranje EGN magazina i novog izdanja monografije o geoparkovima.

Posebno važan događaj za naš geopark na sastanku bilo je izvješće dvočlane revalidacijske komisije Asocijacije europskih geoparkova koja je boravila u našem geoparku u lipnju ove godine. Članovi koordinacijskog odbora jednoglasno su izglasali da Papuk geopark zadovoljava sve uvjete postavljene za postojanje europskog i svjetskog geoparka te da mu se produžuje članstvo i na sljedeće četiri godine. Na svečanoj ceremoniji upriličenoj na arheološkom lokalitetu Elea-Velia, koji se nalazi na listi Svjetske baštine UNESCO-a, primljen je certifikat za novo razdoblje 2013-2017, zajedno sa ostalim novim i revalidiranim geoparkovima.

Na sastanku su primljena i 4 nova geoparka (Idrija-Slovenija, Hondsrug-Nizozemska, Sesia Val Grande-Italija, Kula-Turska) te ukupno u Asocijaciji europskih geoparkova sada ima 58 iz 20 različitih europskih država. Ove godine se osim europske porodice geoparkova, povećao i broj članova Svjetske mreže geoparkova (Grutas del Palacio – Uruguay, Yanqing Geopark – P.R. China, Shennongia Geopark - P.R. China, Oki islands Geopark – Japan), tako da danas na svijetu postoji 100 geoparkova iz 29 država sa 4 kontinenta.