Srijeda, 03 Travanj 2019 13:36

Završna konferencija projekta „Vidjeti tuđim očima“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

UDRUGA SLIJEPIH GRADA POŽEGE I POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - 

POŽEGE - Projekt „Vidjeti tuđim očima“ provodi se od 5. travnja 2017., ukupno 24 mjeseca, do 5. travnja 2019. godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“, a prijavljen je u sklopu Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj usluge osobne asistencije za odrasle osobe s invaliditetom“.

Korisnik projekta je Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, dok je vrijednost samog projekta 497.620,00 kuna. O projektu je govorio voditelj projekta Dalibor Vranić.

Projekt je imao za cilj povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepim osobama putem usluga videćeg pratitelja, a kroz aktivnosti pružanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama, pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima, ovisno o njihovim potrebama te informiranje i senzibiliziranje javnosti o važnosti pomaganja osobama s invaliditetom.

slijepi logoU sam projekt je uključena ciljna skupina od 16 odraslih slijepih osoba u dobi od 18 do 65 godina s područja Požeško-slavonske županije koji s imali pomoć videćeg pratitelja pri obavljanju različitih aktivnosti, a ovisno o njihovim potrebama.

- Ovaj projekt nama znači puno i u našem životu je potrebit. Zahvaljujem i Bogu što smo ušli u EU i kroz te projekte uspjeli svoj život kvalitetnije živjeti. Sami smo prije imali kao slijepe osobe puno problema. Svi mi znamo s čime se suočavamo, a našim gostima ovdje ja bih to pojasnio, kao kad bi ih netko kao zdravu osobu zatvorio u neku sobu i da tamo borave mjesec dana. Kada bi ih netko došao izvući iz te sobe, oni bi sigurno oživjeli odmah i bili sretni što mogu izaći van, a nama je to svaki dolazak našeg videćeg pratitelja, jer on nama otvara svaki puta novi svijet. sada lakše odlazimo do liječnika, po neke dokumente, platiti račune, oni su naši prijatelji, ali i ne znajući to i naši psiholozi jer mi s njima pričamo i oni nastoje riješiti sve naše probleme. Dobili smo vrlo kvalitetne ljude da budu naše oči. Sada nam je ovih dvije godine život bio puno lakši – iskao je Goran Grgić, slijepa osoba, želeći da taj projekt ne prestane, nego da se zanovi novim projektom.

Ivka Šimunović je podijelila svoja pozitivna iskustva koje je stekla kroz ove dvije godine projekta: - Zahvalila bih se svim pratiteljima, jer mi smo kroz ove dvije godine postali i prijatelji. Hvala svima koji su se potrudili da mi slijepi imamo asistente za pomoć, jer ja sam nekada pješačila po 5 km u Požegu i nazad, da bi obavila neki posao ili kod liječnika. Imamo ovdje kvalitetne ljude koji rade u udruzi i nama je sada puno lakše. Želja mi je da se taj program nastavi.

- Ja bih se zahvalio i našoj lokalnoj vlasti, gradu Požegi i županiji, koja daje podršku i pomaže u financiranju Udruge. Ovaj projekt je pozitivna stvar za naše članove, jer mnogi naši članovi su oslonjeni na te pratitelje. Mi svi slijepi trebamo i koristiti uslugu pratitelja, no s ciljem da se što više osamostaljujemo – rekao je Nikša Bartol, slijepa osoba koja se dosta kreće po gradu uz pomoć štapa za slijepe i vrlo je aktivan, unatoč invaliditetu slabovidnosti.

Vlado Jelenić je postavio pitanje da li će Udruga moći osigurati i psa vodiča za slijepe osobe, za koju uslugu bi on bio zainteresiran.

Josip Banović, predsjednik Udruge slijepih osoba najavio je odmah i pokretanje nove faze projekta „Vidjeti tuđim očima“, jer su svi članovi bili vrlo zadovoljni uslugom pratećih osoba, sada su navikli da mogu odlaziti bez poteškoća na mjesta gdje prije nisu mogli, te bi im ta mogućnost sada nedostajala i njihov životni standard bi svakako bio manji. Cilj je da se taj standard života slijepih osoba još poboljša.

Ispred grada Požege sve sudionike završne konferencije, a posebno sve slijepe osobe korisnike ovog projekta, pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha i najavio i dalju podršku grada projektima koji osiguravaju bolji standard življenja osoba s invaliditetom i slijepih osoba, članova Udruge.

slijepi lenta