Srijeda, 03 Travanj 2019 11:37

Obilježili Međunarodni dan dječje knjige čitanjem najmlađima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

DJEČJI ODJEL GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE POŽEGA -

POŽEGA – Povodom Međunarodnog dana dječje knjige – Internacional Children's Book Day koji se obilježava na dan rođenja 2. travnja, najpoznatijeg dječjeg pisca bajki Hansa Christiana Andersena, požeška Gradska knjižnica i čitaonica organizirala je igraonicu i čitaonicu za bebe i roditelje. Ovim obilježavanjem željeli su ukazati na važnost dječje književnosti i stvaranja ljubavi prema čitanju koja se stvara od najranije dobi. Igraonica i čitaonica zamišljena je da bi se djecu već od najranije doba potaklo na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život.

- Ovu radionicu pod nazivom „Čitajmo bebama“ organizirali smo kako bi ukazali na važnost dječje knjige i kako bi potakli i razvili ljubav prema čitanju. često pitanje koje se nameće među roditeljima je kada treba početi čitati najmlađima. Odgovor je da nikada nije prerano. Čitanje će utjecati na razvoj intelektualnog i emocionalnog života djeteta, razvoj dječje govorne vještine i svakako se potiče dječja mašta. Ujedno podsjećamo i na kampanju „Čitaj mi“ koja govori da svaki dan trebamo čitati našim najmlađima, kako bi oni živjeli uz knjigu. Mi ćemo danas napraviti i čarobno stablo koje će na svojim granama roditi brojne knjige. Uzmimo jednu priču sa stabla i čitajmo našim najmlađima – istakla je knjižničarka na Dječjem odjelu Đurđa Kopunić.

- Smatram da čitanja nikada nije dosta, ni previše. Možemo djeci čitati jer oni nas na taj način razumiju, slušaju kako govorimo, a na taj način se pripremaju i za svoj govor. Slušanjem riječi pomaže se i razvoju pamćenja, razvija se društveni razvoj djeteta. Smatram da je za početak dobro krenuti sa slikovnicama, jer dijete može vidjeti vizualno a kasnije to uspoređuje sa glasom. Ne treba brinuti o ponavljanju nekih priča jer djeca to obožavaju i kroz ponavljanje bolje nauče. Važno je da čitanje stvara ugodu kod djeteta i dobru atmosferu. Kroz svoj glas za vrijeme čitanja stvaramo i topliji odnos s djetetom. Ne treba žuriti, možda u vremenu kada nema drugih aktivnosti, češće na večer prije spavanja. Kasnije kada djeca već sama savladaju čitanje, treba ih hvaliti i poticati na čitanje. Kao učiteljica smatram da je čitanje još uvijek složen proces u školi, te da djeca nemaju dobro razumijevanje pročitanog, što znači da se na tome mora raditi više – istakla je Joana Marić, majka dječaka Nikše od dvije godine i učiteljica po zanimanju.

- Mi smo njoj od malena nabavili slikovnice i to one gumene slikovnice, koje su šarene, s puno boja, imaju čak i neke zvukove. To smo joj čitali, pričali priče, pokazivali životinje i učili ju kako se glasaju pojedine životinje. To je najviše voljela, možda čak i više nego druge igračke. Tako je upoznala jedan svijet, a sada kad je starija idemo već i na druge, složenije priče. Vidi se da dijete to upija, a na taj način stvorit ćemo joj naviku i potaknuti da kasnije sama bira knjige, posjećuje knjižnicu i zavoli knjigu - rekao je Josip Petrić, otac jednogodišnje djevojčice Sofije u pratnji majke Suzane.