Subota, 30 Ožujak 2019 10:51

Financijsku pismenost podigli učenicima završnih razreda 6 požeških srednjih škola

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

HGK OBILJEŽIO SVJETSKI I EUROPSKI TJEDAN NOVCA - 

POŽEGA – Hrvatska gospodarska komora obilježila je Svjetski i Europski tjedan novca već petu godinu za redom, a Komora Požega organizirala je predavanje na temu podizanja razine financijske pismenosti građana, posebice mladih. Na predavanju su svoju pismenost podigli učenici završnih razreda svih 6 srednjih škola u gradu Požegi. Tjedan novca ove godine obilježava se od 25. do 31. ožujka a u njemu sudjeluje 169 zemalja.

Kroz predavanje, radionice i praktične primjere iz prakse ukazan je rizik u preuzimanju financijskih obveza te značaj informiranja prije donošenja financijskih odluka. Poseban naglasak stavljen je na nove tehnologije i digitalnu transformaciju jer su danas sve složeniji financijski proizvodi dostupni velikom broju građana. Edukativni program o bankarstvu, upravljanju osobnim financijama, ulozi i značaju osiguranja, ulaganju u investicijske fondove, tržištu kapitala i ulozi regulatorne agencije u stabilnosti financijskog sustava, govorile su: Branka Bjedov Kostelac iz HANFE, Danijela Golek Pilon iz Adiko Banke, Izidora Bunić Rostohar kao predstavnik osiguranja, i Danijela Miletić kao predstavnik društva za upravljanje investicijskim fondovima.

- Cilj ove edukacije je financijsko opismenjavanje i edukacija o upravljanju osobnim financijama, te ulogom i značajem osiguranja i investicijskim fondovima. Želimo osigurati što veću posjećenost učenika, ali i nazočnost i edukaciju medija – rekla je Branka Bjedov Kostelac koja je pojasnila ulogu HANFE i dodala ­- Prema definiciji OECD-a, „Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.“

HANFA i Hrvatska narodna banka su u suradnji s Ministarstvom financija proveli nacionalno istraživanje na reprezentativnom uzorku temeljem revidirane ankete OECD-a kako bi se utvrdila početna razina financijske pismenosti te identificirale ciljane skupine. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosila je 11,7 od mogućeg 21 boda. Upravo mladi su se pokazali kao iznimno ranjiva ciljana skupina jer su polučili najlošije rezultate u svim kategorijama (financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca). Stoga je 2015. formirana Operativna radna grupa za financijsku pismenost koju čine predstavnici 19 institucija. Sve institucije kontinuirano provode različite aktivnosti usmjerene podizanju razine financijske pismenosti tijekom godine, a koje su definirane Akcijskim planom koji se donosi za svaku godinu u skladu s donesenim Nacionalnim strateškim okvirom financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. (Narodne Novine br. 11/15). Veliki dio tih aktivnosti (seminari, predavanja, radionice, financijski kvizovi, debate, edukativne posjete npr. Hrvatskoj narodnoj banci, Zagrebačkoj burzi, Hrvatskoj gospodarskoj komori i dr., video igrice, edukativne video snimke, izdavanje edukativnih materijala) je usmjeren na mlađu populaciju.

Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj, posebno kada je riječ o mladima, još nije na zadovoljavajućoj razini te se i dalje trebaju sustavno provoditi mjere i aktivnosti kako bi se ta razina podigla. Stoga Hrvatska, treba težiti postizanju razine financijske pismenosti kakvu imaju skandinavske zemlje, koja je među najvišima u svijetu. Nadamo se da će obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog/Europskog tjedna novca i sve aktualne i planirane aktivnosti pridonijeti daljnjem poboljšanju financijske pismenosti hrvatskih građana.