Utorak, 05 Ožujak 2019 14:20

„Ledina“ dobila novog predsjednika Maria Glavaša iz Jakšića

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE POLJOPRIVREDNIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

LUKAČ – Redovnu godišnju i Izbornu skupštinu održali su članovi Udruge poljoprivrednika Požeško-slavonske županije „Ledina“ u Restoranu Ribarska kuća u Lukaču.

Udrugu sačinjava stotinjak članova, pretežito ratara koji uz proizvodnju poljoprivrednih proizvoda uzgajaju i stoku. To je jedan od savjeta koji im je dao i zamjenik župana Željko Jakopović, koji ih je pozdravio ispred Požeško-slavonske županije, te skrenuo pozornost da moraju što više finalizirati svojih proizvoda ako žele poslovati s boljim dohotkom.

To znači sa svim ratarenjem i dobivanjem poljoprivrednih proizvoda, kao što su kukuruz, pšenica i ostale žitarice moraju poslovati tako da ih ne prodaju odmah sa polja, nego zadržati u silosima i prodavati kada žitarice imaju bolju cijenu, još bolje je žitarice upotrijebiti za uzgoj stoke, kroz stočarstvo te onda prodavati uzgojenu stoku gdje dobivaju novu dodatnu vrijednost. Poljoprivredne proizvode treba na neki način i prerađivati pa onda prodavati nove gotove proizvode s dodatnom vrijednošću, za čega svakako trebaju koristiti sredstva koja se nude iz EU fondova za ruralni razvoj.

Do župan Jakopović im je savjetovao i da kao udruga idu u formiranje Proizvođačkih organizacija, gdje mogu u proizvodnji zajedno surađivati, nabavljati repromaterijal zajedno, koristiti strojeve u obradi tla, sjetvi i žetvi, zajedno izraditi skladišne kapacitete i silose, zajedno izaći na tržište sada kao veći proizvođači, organizirati dodatnu preradu svih svojih proizvoda i tako stvoriti nove vrijednosti, a kao proizvođačka organizacija u boljoj su poziciji za korištenje državnih poticaja i sredstava EU fondova.

Udruga Ledina osim što radi na edukaciji svojih članova organizirajući razna predavanja tvrtki koje se bave zaštitom usjeva i gnojidbom usjeva, za svoje članove organizira i posjet svim značajnijim poljoprivrednim sajmovima, Od Novog Sada do Bjelovara, ove godine planiraju ići i na sajam u Njemačku.

Na skupštini su razriješili dosadašnjeg predsjednika Danijela Šćirana i nekoliko članova predsjedništva i upravnog odbora Udruge. Jednoglasno su izabrali za novog predsjednika Maria Glavaša, poljoprivrednika, ratara i stočara iz Jakšića. Popunjena su i mjesta u predsjedništvu, upravnom odboru, nadzornom odboru i sudu časti. Plan rada se temelji na širenju članstva koje se zadnjih nekoliko godina malo smanjilo, a svakako ih zanima i organizacija Proizvođačke organizacije, zapošljavanje profesionalnog rukovodstva organizacije i udruge, tako da se mogu brže uključiti i u korištenje EU sredstava.