Utorak, 05 Ožujak 2019 14:53

Darko Pavičić „Koliko se (ne)vole crkva i mediji“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZANIMLJIVO PREDAVANJE I DISKUSIJA U ORGANIZACIJI POŽEŠKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE - 

POŽEGA – Požeški ogranak Matice hrvatske organizirao je zanimljivo predavanje s kasnije panelom i diskusijom poznatog novinara i kolumniste Večernjeg lista, Darka Pavičića s dosta kontraverznom temom „Koliko se (ne)vole crkva i mediji“. Njega kao novinara s 30-godišnjim iskustvom, najeminentnijeg hrvatskog novinara svjetovnih medija kada su u potanju crkvene i vjerske teme predstavila je predsjednica požeškog ogranka MH prof. Ljiljana Marić.

Tema je to u kojoj je Pavičić pokušao objasniti zašto je kod nas u Hrvatskoj takav odnos crkve i medija, zašto crkva koja je vjekovima zatvorena malo ne otvori vrata medijima i pokaže što stvarno radi, ponudi malo više svoga poslanja i djelovanja u medijima, zašto godinama nije odgajala dio medijskih djelatnika koji bi je mogli relevantno predstavljati u medijima, zašto biskupi ne organiziraju brifinge o određenim temama kao ministri, premijeri i vođe stranaka, nego samo kao pojedinačni strijelci, bez konzultacija s drugima, izlaze s nekim svojim izjavama, kojima počesto izazovu prave afere koje mediji onda danima pretresaju i zapravo stavljaju na stup srama.

Darko Pavičić je pokušao odgovoriti na ta ali i druga pitanja posjetitelja, ustvrdivši da je u nekim pitanjima crkva ostala previše zatvorena, kao što je npr. redovne edukacije djelatnika medija koji bi onda svakako u svojim radovima ispravno tumačili djelovanje crkve i kao takvog ga ispravo i prikazali. Sagledavajući današnji odnos medija i Crkve istaknuo je da on nije skladan, dapače, istaknuo je, on je i problematičan. Svjetovni mediji u najvećem broju slučajeva, kazao je, uopće ne razumiju kako funkcionira Crkva dok su druge strane ni Crkva ne razumije u medije. Razlog tomu oni vidi u komunističkom nasljeđu s obzirom da je Crkva u vrijeme komunizma bila glavni neprijatelj te Crkva iz tih razloga poprilično zazire od medija koji su ih do jučer razapinjali. Međutim jedni bez drugih ne mogu.

- Crkva je napravila veliki propust što od 1990. godine nije formirala i obrazovala svoje novinare i medijske djelatnike te ih uputila u redakcije svih medija u zemlji. Čini mi se da Crkva nije imala velikog povjerenja u laike da to učini. S druge strane svjetovni mediji vodili su se svojom logikom, a to je čitanost ili gledanost. Tako da se o Crkvi uglavnom piše na senzacionalistički način, a što nam potvrđuju i zadnji slučajevi - poručio je Pavičić.

Pavičić je posjetiteljima predstavio i od nedavno novu TV Laudato, njeno djelovanje, dio programa i planove te televizije. On je trenutno i jedan od voditelja emisije kasnijih večernjih razgovora s mogućnošću sudjelovanja i gledatelja, koju vodi kao volonter, želeći doprinijeti ekipi okupljenoj oko Laudata.