Subota, 05 Svibanj 2018 08:17

Urednici požeških medija razgovarali s učenicima o medijskoj pismenosti

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA ORGANIZIRALA PREDAVANJE O MEDIJSKOJ PISMENOSTI I UGOSTILA NEKOLIKO POŽEŠKIH MEDIJA  -

POŽEGA - Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokrenuli su Dane medijske pismenosti. Od 19. do 21. travnja 2018. godine, ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijale su se  brojne aktivnosti i događanja kojima je cilj informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

Povodom obilježavanja Dana medijske pismenosti,  26. travnja 2018. godine Tehničku školu u Požegi posjetili su glavni urednici i voditelji medijskih kuća: Radio Vallis Aurea, Kronika Požeško-slavonska i Soundset Požega.Danijela Oroz

Soundset Požega, županijski radio Požega predstavila je gospođa Danijela Oroz, voditeljica programa. Radio Vallis Aurea predstavio je glavni urednik, gospodin Slavenko Čuljak (bivši učenik Tehničke škole). O Kronici Požeško-slavonskoj, koja je jedini tiskani tjednik ali ima i web izdanje, govorio je glavni urednik, gospodin Vladimir Protić. Ove medijske kuće imaju manji broj djelatnika i žao im je što se nitko od njih ne bavi istraživačkim novinarstvom kao oblikom novinarstva čijim objavljivanjima prethodi dugotrajno, detaljno i sveobuhvatno istraživanje.

Gosti su učenicima prenijeli svoja iskustva u radu. Prisjetili su se svojih prvih članaka i komentara. Gospodin Protić prvi članak napisao je kao srednjoškolac. Slavenko Čuljak je nakon srednje škole krenuo s radom na radiu.

Kroz nastavu računalstva učenici su obilježili Dane medijske pismenosti te jedan nastavni sat posvetili rješavanju pripremljenih zadataka i kvizova sa portala medijskapismenost.hr te time  sudjelovali  u medijskom opismenjavanju djece u hrvatskim školama.Vladimir Protić 1

Gosti su posvetili pažnju  temi nastavnih materijala za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole a to su lažne vijesti i dezinformacije u medijima. Riječ je o vrlo aktualnoj temi koja u posljednje vrijeme privlači osobito veliku pozornost stručnjaka, ali i šire javnosti. Cilj je lažnih vijesti, koje se zapravo zasnivaju na nepostojećim ili iskrivljenim „činjenicama“, zavaravanje i manipuliranje publikom. Mediji i suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije samo su olakšale i ubrzale dijeljenje takvih informacija pa su i posljedice dalekosežnije.

Učenici su priznali da rijetko slušaju radio i čitaju tiskane novine. Sve događaje i vijesti prate putem internetskih portala odnosno društvenih mreža.  

Vladimir Protić 2U zajedničkom druženju u kojem su sudjelovali učenici 2.b i 2.e razrednog odjela  prisjetili smo se i starog „Požeškog lista“, a gospodin Protić je svima prisutnima podijelio najnovije tiskano izdanje Kronike Požeško-slavonske.

Zahvaljujemo gostima na ugodnom susretu. Uskoro slijedi posjet učenika njihovim medijskim kućama kako bi upoznali njihov način rada. Vjerujemo da ćemo idućih školskih godina u daljnjoj suradnji razviti zanimljive projekte iz medijske pismenosti. Neovisno o uključenosti medijskog obrazovanja u obrazovni sustav, važno je da svi odgojno-obrazovni djelatnici, sukladno svojim mogućnostima i znanjima, potiču medijsko obrazovanje koje je postalo neophodno za život u današnjem društvu.

(Marina Mirković)Medijska pismenost