Petak, 04 Svibanj 2018 15:25

Položili vijence za poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽEN DAN VATROGASTVA I BLAGDAN SV. FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA -

POŽEGA - Povodom 4. svibnja, Dana vatrogastva i blagdana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, održana je sveta misa u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske na kojoj su uz čelnike vatrogasnih zajednica, vatrogasnih profesionalnih jedinica, nazočili i vatrogasci iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Nakon svete mise podno spomenika poginulim pripadnicima hrvatskih branitelja 123. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen svim poginulim i umrlim vatrogascima i hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi iskrene čestitke povodom njihovog Dana vatrogastva i blagdana sv. Florijana njihovog zaštitnika uputio je Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije – Za vatrogasce je mjesec svibanj mjesec zaštite od požara, a 4. svibnja je Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana. Jučer je centralno obilježavanje bilo u gradu Otočcu čije DVD slavi 150 godina postojanja i treće je najstarije DVD u RH. Tamo se okupio uz sve vatrogasno čelništvo i državni ver, a bilo je riječi i o novom Zakonu o vatrogastvu, jer od njega očekujemo puno pozitivnog za vatrogastvo. Ovaj dan se u svim vatrogasnim zajednicama i vatrogasnim jedinicama obilježava, sv. misom, procesijama, vatrogasnim vježbama i druženjima vatrogasaca. Ovdje u našem ubilježavanju učešće je uzela VU Požeško-slavonske županije, VZ Požeštine, VZ grada Požega JVP grada Požege i DVD Požega. S druženjima će se nastaviti u svim vatrogasnim društvima a cijeli mjesec zaštite od požara iskoristiti ćemo za dodatnu promidžbu vatrogastva i pokazne vježbe svih vatrogasnih postrojbi, a otvorit ćemo i vrata svih društava i postrojbi građanima.

Na području Požeško-slavonske županije djeluje 56 DVD-a, dvije JVP i 4 Vatrogasne zajednice s ukupno 3.300 vatrogasaca i 40 profesionalaca te 1.100 članova vatrogasne mladeži.

Predsjednik VZ grada Požege, Šimun Miletić uz čestitke svim vatrogascima istakao je kako se u njegovoj 52 godine dugoj karijeri nekada slavilo Florijanovo. – Ja svakako imam čast što sam 52 godine vatrogasac, a svake godine na današnji dan, dan sv. Florijana mi smo to obilježavali. Uvijek su se polagali vijenci poginulim i umrlim vatrogascima, a sada i poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Prije je to bilo na jedan drugi način, a obilježavalo se u svim župama gdje je bilo vatrogasaca. Poslije toga smo uvijek išli na jedno vatrogasno druženje, uglavnom negdje u prirodi, malo ležernije.

Čestitkama se pridružio i zapovjednik JVP grada Požege Zdenko Mautner, koji je najavio u gradu Požegi sredinom svibnja jednu veliku združenu pokaznu vatrogasnu vježbu na i oko zgrade Katoličke gimnazije. Pozvao je sve građane i medije da se pridruže kao promatrači ovoj vježbi da vide čime sve vatrogasci raspolažu i kako rade. Svi građani i škole koji žele mogu se slobodno najaviti i doći i na Dan otvorenih vrata u vatrogasne domove i spremišta pogledati vatrogasnu tehniku i vatrogasnu organizaciju.