Breadcrumbs

Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 12:37

Za predsjednika ponovno izabran brigadir Krešimir Pavelić

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA GRADA POŽEGA -

POŽEGA - Na izbornoj Skupštini Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege, jednoglasno je za predsjednika izabran umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, koji tu dužnost obnaša od 2004. godine, dok je za njegovog zamjenika izabran Darko Tomić. Na Izbornoj Skupštini su izabrani i članovi za tijela Udruge, Središnji i Nadzorni odbor i Sud časti. 

IMG 2374U Središnji odbor izabrani su: Albert Grgić, Josip Dvoraček, Marko Čičak, Luka Baričević i Josip Biljanić. U Nadzorni odbor su izabrani Antun Smojvir, Zvonko Ciganović i Željko Peternel. 

Uz goste i predstavnike drugih Ogranaka UDVDR-a s područja Požeštine na Skupštini su nazočili i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je i član, odnosno utemeljitelj požeškog ogranka te Ante Pavličević u ulozi izaslanika požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga. 

U svom osvrtu na rad u protekloj godini Pavelić je istakao broje aktivnosti u kojima je Udruga sudjelovala. - U suradnji sa županijom Požeško-slavonskom u središtu mjesta Orljavac svečano smo otkrili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Damiru Rukelju, Vilku Knezoviću i Karlu Vranješeviću. Na otkrivanju spomen obilježja, na sam blagdan Svetog Josipa, okupio se velik broj roditelja i rodbine poginulih i umrlih branitelja, prijatelja i suboraca, mještana kao i gostiju. Sudjelovali smo u provedbi projekta „Pomozimo studentima-djeci hrvatskih branitelja kupnjom prijenosnog računala (laptopa)“ kojim se želi djeci hrvatskih branitelja iz višečlanih obitelji donirati informatička oprema. IMG 2384Projekt organizira Odjel za humanitarnu djelatnost Udruge već nekoliko godina za redom. S područja Požeško-slavonske županije odabrano je četvero studenata iz obitelji naših branitelja koje zadovoljavaju tražene kriterije. Na brdu Sokolovac iznad Požege u obliku terenske nastave za tristotinjak učenika osnovnih škola s područja grada Požega proveli smo naš projekt „Sat istine“ kojim učenicima osmih razreda približavamo istinu o Domovinskog ratu na području Požeštine. Predavanje je održano u tri turnusa a nakon svakog je učenicima poslužen vojnički grah i sokovi za okrjepu.

Proveli smo i projekt s programskim sadržajem o stvaranju RH i obrambenom Domovinskom ratu u RH za završne razrede srednjih škola s područja grada Požege. Predavanje su slušali učenici Gimnazije Požega, Glazbene škole Požega, srednje Tehničke škole Požega, Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, Katoličke Gimnazije Požega i Ekonomske škole Požega - istakao je Pavelić.

- Ogranak Pakrac-Lipik, bio je domaćin 12. Županijskog sportskog natjecanja UDVDR županije na kojem je sudjelovalo i pedesetak natjecatelja iz Ogranka Požega. Natjecatelji su odmjerili snage u nogometu, streljaštvu, šahu, kuglanju, stolnom tenisu i potezanju konopa. Napominjem da je ekipni pobjednik natjecanja IMG 2424bio upravo naš ogranak grada Požega. Ujedno smo toga dana u Pakracu sudjelovali i u obilježavanju Dana branitelja Požeško–slavonske županije - nastavlja Krešimir Pavelić dodajući kako je u Čakovcu održano 22. Državno sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana RH na kojem su temeljem ostvarenih rezultata sa županijskog natjecanja sudjelovali najbolji športaši iz Ogranka Požega i to u malom nogometu, streljaštvu, šahu i stolnom tenisu.

- 26. rujna 2017. godine, kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Kamenska, sudjelovali smo u obilježavanju 26. godišnjice prve vojne akcije s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora i tako se prisjetili poginulih hrvatskih vitezova. 27. i 28. listopada 2017. godine navršila se dvadeset šesta obljetnica osnutka slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega. U sklopu te važne obljetnice u organizaciji naše udruge i županije Požeško-slavonske i uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u Glazbenoj školi u Požegi smo 27. listopada organizirali predstavljanje knjige general pukovnika Miljenka Crnjca „Tada je trebalo imati petlju“. Promociji je nazočilo četiristotinjak branitelja, gostiju i pripadnika 123. brigade te generalova obitelj. Predstavljanje knjige bilo je protkano i prigodnim glazbenim programom a najdirljiviji dio večeri bio je kada je generalova kćer Tena pročitala njegovo pismo - naglasio je Pavelić navodeći kako je na dvadeset šestu obljetnicu pada Vukovara Udruga, organizirala je odlazak pedesetak dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Vukovar. 

IMG 2409Obilježili smo 26. obljetnicu pogibije hrvatskih branitelja na „Bazi Papuk“. Prilika je to kada se svi zajedno podsjetimo tog tužnog datuma iz Domovinskog rata, te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odamo počast jedanaestorici mladića, koji su nesebično dali svoje živote. Ove godine na Bazi Papuk svečano je otkriveno novo Spomen obilježje poginulim braniteljima sa simboličnih 11 stupova kojem projektu je naša udruga bila partner u cijelom projektu. Zajedno sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata članovi našeg Ogranka sudjelovali su na Hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije „Gospi Voćinskoj“ - nastavio je Pavelić zaključujući kako su povodom 26. godišnjice oslobađanja zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju, zajedno s Županijskom HVIDR-om kod spomen obilježja kraj kapelice posvećene Sv. Antunu Opatu položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve žrtve Domovinskog rata. 

U nastavku Skupštine novoizabrani predsjednik Krešimir Pavelić zahvalio se svim suradnicima u dosadašnjem radu, posebice Vladimiru Šimunoviću njegovom dosadašnjem zamjeniku kojem je uručio plaketu u znak priznanje na njegovom dosadašnjem trudu i zalaganju u radu udruge. Posebnu zahvalu Pavelić je uputio Davorki Krstanović koja odgovorno i predano radi i odrađuje sve uredske poslove i koja je na raspolaganju svima onima koji bilo kakvu pomoć od nje zatraži.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska