Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 22:21

Prva zimska edukacija za vinogradare vetovačke Udruge „Veteri Castra“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TVRTKA BAYER NUDI SREDSTVA ZA ZAŠTITU I SPREČAVANJE MASOVNE POJAVE AMERIČKOG CVRČKA I SUZBIJANJE ZLATNE ŽUTICE -

VETOVO – Vinogradari u zimskim mjesecima kada u vinogradima traje orezivanje loze i nema drugih velikih poslova koriste vrijeme za dodatne edukacije. Tako je među prvima i Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ iz Vetova u Restoranu Schon Blick u suradnji sa zaštitarskom tvrtkom „Bayer“ Hrvatska, organizirala predavanje o zaštitnim sredstvima i programima zaštite. Edukaciju je vodio dip.l inž. agronomije Petar Živković, te djelatnica Savjetodavne poljoprivredne službe Đurđica Kšenek.

Uz redovne savjete za prve potrebite zaštite vinove loze od redovnih bolesti poseban naglasan dat je na pojavnost bolesti fitoplazme, „zlatne žutice vinove loze“ i način suzbijanja američkog cvrčka koji je vektorski prijenosnik ove bolesti. Ovo je svakako jedna od najopasnijih bolesti koja je i u naše krajeve, prvo Istru i sjeverno zapadnu Hrvatsku već došla, širi se velikom brzinom poput epidemije, čini velike štete u vinogradima, a borba protiv te bolesti rezultira za sada uglavnom krčenjem vinograda. Bolest se pojavila i u vinogradima na području Virovitičko-podravske županije, a za sada je u vinogradima Požeško-slavonske županije nema. Tek poneki trs zahvaćen fitoplazmom se osuši, no velika opasnost su vinogradi koji se ne obrađuju redovno i nemaju bar dva tretmana protiv američkog cvrčka. Mjerenjima koja su provedena prošle godine na lovke se hvatao veliki broj cvrčaka, što govori da ga ima u velikom broju no još nisu zaraženi virusom.

Zaštitari smatraju da se kod nas ta bolest još nije ozbiljno shvatila, a borba protiv nje je samo u zajedništvu svih vinogradara, lokalne zajednice i države. Mora se tretirati svaki, pa i zapušteni vinogradi i veliki prostori korova koji su rasadnici za razmnožavanje američkog cvrčka. Članovima udruge je preporučeno da odu na izlet i posjete zaražene vinograde u Zagorju, da shvate kakvo je tamo očajno stanje i sada kad je bolest zahvatila vinograde jedini lijek je krčenje vinograda i spaljivanje svih dijelova loze. Veliki problem su i vinogradari koji vinograde obrađuju na ekološki način jer ima samo jedno dozvoljeno sredstvo za suzbijanje i to ne djeluje u potpunosti.

Kako su uskoro pred članovima Udruge „Veteri Castra“ izbori za čelništvo predloženo je da dio funkcija u udruzi preuzmu mlađi članovi. – Naša udruga samo u Vetovu ima devet vinogradara agronoma po struci i smatramo da se moraju aktivnije uključiti u vođenje i rad udruge i pomoći svojim znanjem i savjetima – istakao je predsjednik udruge Branko Jakobović.