Srijeda, 08 Studeni 2017 10:56

Požeški planinari u Mađarskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HPD SOKOLOVAC POŽEGA -

POŽEGA - Članovi HPD-a "Sokolovac" Požega, uz pojačanje članova PD "Zanatlija" i HPD "Bršljan-Jankovac" iz Osijeka, članova HPD "Vidim" Kutjevo i PD "Dilj" Slavonskog Broda bili su na planinarsko-turističkom izletu u Mađarskoj.

Pri dolasku obišli smo srednjevjekovni dvorac u Siklósu koji ima gotičku kapelicu iz 15. stoljeća kojeg s poštovanjem nazivaju magnatskim dvorcem.

Posjetili smo gradove Villány i Siklós i okolicu poznatu po vinima izvrsne kvalitete. Jud ili Đud (mađ. Máriagyűd) je naselje u južnoj Mađarskoj poznato kao marijansko svetište. Jedna od znamenitosti ovoga kraja je barokna crkva u mjestu Siklós-Máriagyüd s dva tornja i slikama postaja križnog puta načinjenim od Zsolnay emajla.

Nakon turističkog razgledavanja slijedio je uspon na veličanstveno brdo Aršanj u obliku piramide, visoko 442 metra. 

Na samom vrhu dočekao nas je pogled na nizinska polja i vinograde. Nepreglednost je ometala magla. Umjesto vještica susreli smo neočekivano puno paraglajdera (ili je to nešto u suvremenom obliku!?). U podnožju brda razgledali smo stalni postav izložbe s kamenim kipovima.

Turneju po podrumima nastavili smo u gradiću Villany, najpoznatijem vinskom mjestu Mađarske. Vinsku i pivsku kapljicu začinili smo i mađarskim gulašem. 

Zadnji puta požeški planinari su ovdje bili 2011. godine i danas je pao dogovor da ovaj izlet ponavljamo 2023. godine.

U zadnjoj gostionici u Mađarskoj prije graničnog prijelaza smo ponovili naš običaj da svi izvadimo sitne forinte i to transformiramo u tekuće stanje odnosno piće, prikupili smo dovoljno forinti za piće za nas svih dvadeset i sedmero, a bilo je i viška pa smo nešto ponijeli i u autobus za dobro raspoloženje i pjesmu.

Zahvaljujemo i našem super vodiču Đorđu Baliću, inače članu PD „Zanatlija“ Osijek, koji je svojim poznavanjem povijesti, pričama, legendama i prigodnim vicevima educirao i uveselio znatiželjne planinare.

Organizator ovoga izleta bio je Predrag Livak.

Vidimo se 2023. godine, tko preživi pričat će!

Tekst/foto: HPD Sokolovac Požega