Srijeda, 08 Studeni 2017 11:28

Brkati studeni Movember - Mjesec muškog zdravlja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JAVNO ZDRAVSTVENA AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO I ŽUPANIJSKE LIGE PROTIV RAKA -

POŽEGA – Po četvrti puta u Požeško-slavonskoj županiji obilježava se Brkati studeni - Movember, mjesec muškog zdravlja, koji organiziraju Zavod za javno zdravstvo PSŽ i Županijska liga protiv raka uz potporu studenata 6. godine Medicinskog fakulteta iz Zagreba koji su među građanima Požege provodili anketu o stanju zdravlja u zajednici. Ova javno zdravstvena akcija započela je s provođenjem 2003. godine u Australiji, kada je 30-tak muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca.

Požeška akcija također je bila humanitarnog karaktera, jer su se prodajom kolača prikupljala sredstva za informiranje i edukaciju stanovništva o raku prostate i raku testisa, mentalnom zdravlju muškaraca, potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, te za rano otkrivanje bolesti.

IMG 7830- U RH muškarci žive kraće od žena, a u našoj županiji je to oko 5 godina. Danas želimo istaknuti brigu o muškom zdravlju i muškim bolestima, kao što su rak prostate koji je uz rak testisa visoko na ljestvici po smrtnosti u našoj županiji. Zauzima treće mjesto po smrtnosti iza raka debelog crijeva i raka pluća. Rak prostate se javlja u starijoj životnoj dobi, stoga je malo zapostavljen jer je očekivan u toj starijoj životnoj dobi, no nepotreban je razlog za smrt, jer se potpuno laganim pregledom otkriva i moguće ga je u potpunosti izliječiti. Kod raka testisa, muškarci to sami mogu jednostavno otkriti i javlja se kod mlađih muškaraca. Zbog toga pozivam muškarce da se počešu s razlogom i otkriju na vrijeme sve kvržice ili promjene - istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med., mr. spec. javnog zdravstva. Podršku Movemberu dao je i ravnatelj ZJZ, Mato Matijević, dr. med. vet, univ. mag. teriogeniologije, te brojni Požežani koji su svojim dobrovoljnim prilogom pomogli ovu javno zdravstvenu akciju.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska