Utorak, 07 Studeni 2017 16:57

Mobilnost učenika Tehničke škole Požega u Portugal

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ISKORAK U INOVATIVNIJU I KREATIVNIJU BUDUĆNOST UZ POMOĆ EU STRUČNJAKA -

POŽEGA - Tehničkoj školi iz Požege je Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) odobrila Erasumus+ projekt mobilnosti učenika naziva „Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka“. Ovaj projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projektom su planirane dvije mobilnosti učenika. Prva mobilnost za 18 učenika u Bragu (Portugal), a druga za 16 učenika u Škofja Loku (Slovenija).

 FatimaU razdoblju od 15.10. do 28.10., prva mobilnost u portugalsku Bragu, ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja (po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji. Prije odlaska na mobilnost, nastavnici članovi projektnog tima, održali su učenicima jezične, kulturološke te pedagoško-stručne pripreme. 

Na put se krenulo 15.10. autobusom do Zagreba, a zatim avionom preko Münchena do Brage. Po dolasku u Bragu bio je organizirani razgled grada, kako bi se učenici u danima mobilnosti što prije snašli i adaptirali na novu sredinu. Braga je grad sa mnogo crkvi, spomenika i kulturnih znamenitosti među kojima se ističe svetište Bom Jesus. Nakon povratka u hotel domaćin je predstavio raspored radnih i kulturoloških aktivnosti. 

Prvi radni dan su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi vidjeli proizvodne i tehničke mogućnosti poduzeća. Svi zajedno su upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu u slijedeća dva tjedna. Učenici su praksu obavljali u devet poduzeća: IFIX, MallowDream, Promecel, Rito, Centroinformatica, Centisupport, VHV, XDOC, Mario da CostaMartins&Filho. Učenici su na praksi obavljali praktične zadaće primjerene njihovom stupnju teorijskog znanja: crtanje strojnih dijelova u programu Mallowdream 5Solidworksu, izrada dijelova na CNC tokarilici, glodalici i bušilici, lasersko rezanje i zavarivanje, programiranje CNC strojeva(tokarilica i glodalica), izrada utora i uprešavanje dijelova na stroju, provjera hrapavosti površine strojnih dijelova, mjerenje točnosti dimenzija i oblika, razbušivanje provrta, izrada navoja, instaliranje windowsa i office-ovih alata na računalo, popravak pisača, mobitela, programiranje pisača za ispis na cd/dvd, programiranje robotske ruke, priprema i montiranje klipova i klipnjača motornih vozila i druge. Veliku pomoć u obavljanju tih poslova učenicima su pružili mentori na praksi te nastavnici u pratnji. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom. 

Nakon uspješno završenog radnog tjedna, subota i nedjelja su planirani za kulturološke izlete. U subotu, 21.10., smo organizirali izlet u Lisabon. Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu smo svratili u svetište Gospe Fatimske. U nedjelju smo nakon sat vremena vožnje vlakom iz Brage doputovali u Portu. Porto je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. Nakon obilaska znamenitosti, posjet Portu smo završili jednosatnom vožnjom brodom po rijeci Douro.

 Braga vrataDrugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. Tijekom večernjih sati, učenici su u hotelu pisali Dnevnik rada kako bi zabilježili sve detalje novostečenih znanja i vještina. U petak, 26.10., je bio zadnji radni dan u poduzeću. Naš domaćin, Braga mob, je navečer priredio malu svečanost za sve sudionike. Učenici su dobili potvrde o obavljenoj praksi: Europassmobility dokument, te certifikat iz poduzeća kojim se potvrđuje da su odradili sve projektom planirane aktivnosti. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s našim portugalskim prijateljima. U subotu se na putu prema aerodromu zastalo na obali Atlanskog oceana. U vrlo opuštenoj atmosferi zbog dobro obavljenog posla, komentiralo se aktivnosti iz protekla dva tjedna. Vrijeme do ukrcaja za let iz Porta preko Frankfurta do Zagreba je vrlo brzo prošlo u konstruktivnom i vrlo otvorenom razgovoru. U Požegu smo stigli pomalo umorni, ali prepuni dojmova i zadovoljstva zbog uspješno odrađene mobilnosti.

Opširniju galeriju fotografija i video materijala možete pogledati na Facebook stranicama Tehničke škole.

Tekst/foto: Tehnička škola Požega