Breadcrumbs

Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2012 12:23

Ovo je naš planet

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TOMISLAV SAFUNDŽIĆ SVOJIM VIDEO URATKOM 'POHARAO' DOMAĆE I SVJETSKE PORTALE -

PLETERNICA -  Proteklih tjedana ime 18-godišnjeg Pleterničanina Tomislava Safundžića 'hara' domaćim i svjetskim portalima. " Hrvat oduševio američkog astronauta i svjetske medije", "Spektakularni pogled na zemlju hrvatskog autora", "To je apsolutno prekrasan time-lapse video", "Dobar posao, dijete" – ovo je tek nekoliko naslova i komentara koji se 'listajući' portale mogu pročitati. U tekstovima ga se također naziva foto i video zaljubljenikom i 'manijakom' a sve ove komplimente zaslužio je dvominutnim videom "Ovo je naš planet" koji je napravio koristeći fotografije NASA-e s Međunarodne svemirske stanice. Do sada ga je u svijetu pogledalo 2,2 milijuna ljudi. Da je video doista dobar potvrđuje i komentar američkog astronauta RonaGarana koji je na svom Google +računu napisao:Dobro utrošene dvije minute!
- Pročitao sam na jednom našem portalu da me pohvalio- rekao je kratko Tomislav kao da mu je neugodno zbog svega što o njemu pišu. Tek nešto rječitiji je kada govori o tome kako je video nastao. - Pregledavao sam stranice NASA-e i uočio dobre fotografije. Kada sam vidio da se mogu besplatno koristiti odlučio sam nešto smontirati. Sam video nije teško napraviti, više vremena sam utrošio dok sam 'poskidao' fotografije, trebalo mi je za to dva do tri sata – kazao je Tomislav. Toliko vremena, dodao je, obično i provodi uz kompjutor ali ne svaki dan nego 'kad mu dođe'.
Da voli fotografirati Tomislav je pokazao još kao dijete kada je s obiteljskim fotoaparatom snimao, uglavnom prirodu i životinje, oko kuće ili na putovanjima. Bio je to, kaže, obični mali 'idiot' nedovoljno kvalitetan za njegove potrebe pa je novac koji je dobio za krizmu utrošio i kupio bolji. Do sada je snimio desetak tisuća fotografija koje se mogu vidjeti na raznim servisima koji objavljuju amaterske fotografije. Za jednu od njih u travnju je na Međunarodnoj izložbi "Čovjek i fotoaparat" osvojio drugu nagradu a nagrađen je i na natječaju DONA-e u svibnju. Na izložbi "Hrvatski kreativni fotoizazov", koja se mogla vidjeti u osam gradova u videokategoriji je osvojio prvo mjesto.
Tomislav  je učenik požeške Tehničke škole i dogodine bi trebao postati tehničar za računarstvo te potom upisati neki srodan fakultet. - Fotografijom i videom ću se baviti iz hobija a volio bih osnovati klub koji bi okupljao one koji rade ovo što i ja jer ga u našem kraju nema – dodao je Tomislav.  (vm)