Nedjelja, 16 Listopad 2016 10:27

Titulu ponijela Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

17. IZBOR NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE -

GRABARJE – Prošlogodišnja pobjednica Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu bila je Marija Ribičić iz Grabarja, pa je domaćin ovogodišnjeg 17. po redu izbora bilo selo Grabarje u gradu Kutjevu. Ovogodišnje natjecanje bilo je nešto manje po broju natjecateljica, jer je izboru pristupilo 15 kandidatkinja iz 10 županija. Natjecanje je organizirala Udruga uzorne hrvatske seoske žene, uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije i grada Kutjeva a potporu održavanju su dali Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska poljoprivredna komora i Hrvatska zajednica županija.IMG 9108

- Ovaj projekt je jako dobro osmišljen i provodi se uspješno već niz godina. Prošle godine smo imali 23 natjecateljice iz 12 županija, a ove godine nešto manje. Zadaća ovog projekta je da istakne život i rad hrvatske seoske žene, prikazati kvalitete života u ruralnom prostoru, život i rad na OPG-u, život seoskog domaćinstva. Sve naše kandidatkinje su izuzetno vrijedne osobe, jako se trude, odrađuju i teške fizičke poslove, a život i posao jedne žene se ne razlikuje na selu ni u Dalmaciji od onoga u Slavoniji, no taj život je svakako daleko ispod prosjeka koji je dostojan njihovog rada. Život na selu treba poticati na način da se osiguraju uvjeti za egzistenciju na razini pristojnog života koji bi si obitelji mogle priuštiti. Država mora shvatiti da su nam te žene i njihove obitelji jedna od najvećih dragocjenosti, jer one proizvode, one stvaraju nove vrijednosti – istakla je predsjednica Udruge uzorne hrvatske seoske žene Dragica Vučković.

Sve kandidatkinje su se članovima žirija predstavile na svojim poljoprivrednim gospodarstvima sa svojom proizvodnjom, svojim ručnim radovima, hobijima i zanimanjima, a na samom danu natjecanja one su svaka složile svoj štand na kojemu su prikazale svoja gospodarstva i plodove svojih ruku. Na štandovima su izložile i hranu, brojne slane i slatke delicije kojima su se mogli počastiti i brojni posjetitelji u Grabarju.

Po odluci žirija, a nakon što su svim kandidatkinjama postavljena pitanja i one dale vrlo zanimljive odgovore i izrazile svoja stajališta o današnjoj poljoprivrednoj politici i životu u društvu, nam kojima je bilo i vrlo zanimljivih prijedloga za Vladu RH i posebno budućeg ministra poljoprivrede, titulu najuzornije hrvatske seoske žene za 2016. godinu ponijela je Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji.

IMG 9169Veliko iznenađenje bilo je na njenom licu kada su proglašeni pobjednici, i nije mogla doći do sebe. – Ne mogu doći do sebe niti vam opisati kako se sada osjećam. Ovo je za mene velika radost ali i velika odgovornost – kratko je na početku rekla 47-godišnja Tamara. Udana je i majka dvoje djece, a vodi i svoj obrt „Ma – La“ koji se bavi izradom narodnih nošnji i restauracijom starih nošnji. Položila je i majstorski ispit za krojača ženske odjeće i dobila obrtničku licencu. Ona organizira radionice tkanja na tkalačkom stanu, vezenja i ostalih vještina ručnog rada za djecu i odrasle. Bavi se i proizvodnjom hrane, posebno povrća u plasteniku i uzgajaju perad. Obitelj se bavi i seoskim turizmom sa svojom kućom za odmor te se počinju baviti i ugostiteljstvom. na svom turističkom imanju imaju 4 drvene kuće, ambar, pušnicu, kuružnjak, a na imanju pokazuju bogatu staru seosku arhitekturu, hrvatsku kulturu kroz nošnje, te bogatstvo gastronomije iz svoje vlastite proizvodnje.Članica je KUD-a Braća Radić Zagreb i voditeljica dječje sekcije.

Sebe ne smatra tipičnom seoskom ženom, jer je odrasla u gradu Zagrebu, a kasnije odlazi s obitelji živjeti u ruralni prostor. - Sve ovo je plod višegodišnjeg predanog rada. Moja obitelj i ja njegujemo tradicionalne hrvatske vrijednosti, hrvatsku kulturu i uvijek rado govorimo tko smo, što smo i odakle smo – dodala je Tamara, koja je dobila vrijedne nagrade, lentu koju joj je oko vrata stavio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, novčanu nagradu od 5.000 kuna koju joj je uručio predsjednik Poljoprivredne komore matija brlošić, diplomu predsjednika žirija Josip Kraljičković, nakit, cvijeće, umjetničku sliku, priznanje i nagradni put u Bruxelles, dar zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir, koja joj je nagradu uz čestitke osobno uručila.

Prva pratilja ovogodišnjeg izbora je Martinu Dobošić iz mjesta Žabnica, općinaFarkaševac u Zagrebačkoj županiji. Martina je rođena Požežanka, a u Požegi završava i srednju školu, te prije deset godina udajom odlazi u Žabnicu. Obitelj se bavila stočarstvom i mljekarstvom, a tek dolaskom Marine koja donosi nove ideje, počinju se baviti ratarstvom, a posebjo uzgojem tikve golice i proizvodnjom bučinog ulja. Marina je nositelj OPG-a, a zbog plodoreda i potrebe nove proizvodnje uzgajaju pir, heljdu, zob, pšenicu, kukuruz. Uz rad se i dodatno školovala, pa je završila školovanje za tehnologa proizvođača i prerađivača začinskog bilja. Obrađuju 60 ha svoje zemlje a imaju i kooperante. Proizvode 12 tisuća litara bučinog ulja, ali i brašno od pira, heljde, zobi, pšenice i kukuruza. Proizvode prodaju u vlastitoj kušaonici i vlastitoj trgovini na tržnici u Zagrebu. Planiraju nabaviti postrojenje za hladno prešanje bučinog ulja.

Naslov druge pratilje osvojila je Aleksandra Pekici iz Štokovaca, općina IMG 9138Svetvinčenat u Istarskoj županiji, iz koje je na ovogodišnjem izboru bilo dvije kandidatkinje. Udana je i majka dvoje djece, nositeljica OPG-a za uzgoj lavande od koje proizvode suvenire, eterično ulje a radi kruh, sirupe, i rakije od lavande. Sa suprugom radi i kao sastavljačica kablova koje je dodatni posao za OPG. Za svoj suvenir, kao i za izradu lutke je nagrađena, a prezentirala ih je u Austriji, Njemačkoj i New Yorku. Uz lavandu uzgajaju magarce, kokoši, guske, patke, kuniće i ovce, a proizvode sir, skutu, kobasice, vino, rakiju i marmelade. Radi i ručne radove, članica je turističkog vijeća TZ svoje općine a član je i Povijesne udruge „Kaštel“ općine Sventvinčenat. Lentu druge pratilje i nagrade uručio joj je najmlađi hrvatski gradonačelnik, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Iako je najviše kandidatkinja bilo iz slavonskih županija, sve nagrade su ove godine otišle izvan Slavonije. Osim općeg i posebnog statusa kandidatkinja, uređenog gospodarstva, veličine, količine i raznovrsnosti proizvodnje, važan je bio i dojam koji su kandidatkinje ostavile odgovarajući na pitanja žirija. Cijeli tijek natjecanja uveličali su mlada tamburaška skupine KUD-a Poljadija iz Grabarja, kao i njihova ženska pjevačka skupina, Mješovita pjevačka skupina umirovljenika iz grada Kutjeva,TS Poljubac iz Sunje kraj Siska i Tamburašku sastav Zlatna dolina iz Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić