Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Srijeda, 06 Lipanj 2012 16:01

Jedini vinar pakračkog područja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SAŠA ĆASIĆ - NAJBOLJI MLADI PODUZETNIK HRVATSKE  -

POČEO KAO DEVETNAESTOGODIŠNJAK A ZA DEVET GODINA POSTAO PRIZNATI VINOGRADAR I VINAR

PAKRAC -  Pakračanina Sašu Ćasića Ministarstvo poduzetništva i obrta je proglasilo najboljim mladim poduzetnikom u Hrvatskoj a to je službeno objavljeno na nedavno održanom Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu u Svetom Martinu na Muri. - Naravno da svaka nagrada čovjeku godi a meni je posebno drago što sam ju dobio od ministarstva i što je netko uočio moj trud proteklih godina – kazao je Saša.

CASIC02Vrijednom priznanju prethodilo je devet godina mukotrpnog rada kojega se Saša prihvatio kada je imao samo 19 godina. Bio je tada potpuni početnik u svijetu vinogradara i vinara. - Posla se nikada nisam bojao a također nikada nisam sanjao o brzom bogaćenju – dodao je Saša. Samozatajni Saša, ljubitelj je prirode, pa se školovao za šumarskog tehničara razmišljajući kako će se posvetiti voćarstvu ili vinogradarstvu koje je tijekom rata potpuno nestalo s pakračko-lipičkog područja. Stjecajem okolnosti, baš u to vrijeme na jednom predizbornom skupu u Pakracu poznati vinar Ivan Enjingi je kazao kako je spreman pomoći mladim ljudima koji se žele baviti vinogradarstvom. - Mama je to čula i kazala mi. Javio sam mu se i tako je počela naša suradnja. Dvije godine, dok nisam uredio vlastiti podrum, čak sam i vino držao kod gospodina Enjingija. Sada radim samostalno, ali on još povremeno navrati i pomogne ako zatreba – kaže Saša.

Prvih 11.000 trsova Saša je zasadio na imanju u Donjoj Obriježi koje je naslijedio od djeda. Proteklih godina nasade je neprestano širio pa sada ima 84.000 trsova različitih sorti na 14 hektara vinograda u Obriježi i Pakracu. Najveću potporu pritom je, kaže, imao od oca Miše, majke Štefica i druge rodbine, kojima su se posljednjih godina pridružile supruga Kristina i kćerkica Noella. Iako to iziskuje više truda Saša se odlučio za kompletnu ekološku proizvodnju. Za svoja vina već je osvojio dvije zlatne medalje. - Ne idem često na natjecanja jer se na nekima događa da vina ne ocjenjuju stručnjaci. Bitno mi je što kažu kupci i potrošači a oni su, očito, zadovoljni jer sve vino prodam bez problema – kazao je Saša.

Inače, paralelno sa širenjem nasada, Saša je uređivao podrum i nabavljao strojeve, uz vinograd je izgradio zatvorenu sjenicu za prijem gosti, pečenjaru s krušnom peći, uredio je ribnjak i nabavio konje za terapijsko jahanje. Vinogradarske površine ne planira širiti ali će se zato posvetiti i seoskom turizmu pa planira urediti i prostor za smještaj pedesetak ljudi. O tome koliko je do sada uložio u vinograde i imanje nerado govori. - Previše je zavidnih ljudi i kada bih rekao podatke mnogi bi mislili da sam silno bogat. Nitko ne bi pitao koliko imam kredita i koji je to rizik. Sada se financijski samo 'pokrivam' a tek za deset godina ću početi zarađivati od ovog posla – zaključio je Saša.  (v.m.)