Petak, 23 Rujan 2016 10:57

„Tragom putopisa Julija Kempfa - Izvor Orljave“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HPD SOKOLOVAC ORGANIZIRAO TRADICIONALNI IZLET -

POŽEGA - Protekle subote 17. rujna grupa od 40 planinara HPD-a „Sokolovac“ organizirala je tradicionalni izlet „Tragom putopisa Julija Kempfa - Izvor Orljave“ a prema davnoj želji dugogodišnjeg i uvaženog člana dr. Josipa Garilovića. Obzirom da se radi o pohodu na tzv. mrki Psunj, domaćinski dio susreta uspješno su odradili članovi HPD-a „Strmac“, Nova Gradiška.

Okupljanje članova ova dva društva bilo je u Planinarskom domu „Strmac“, gdje se nakon pozdravne riječi predsjednika HPD-a „Strmac“, gospodina Drage Vrbanića, moglo saznati i nekoliko informacija o samom Juliju Kempfu, koje je uputio predsjednik HPD-a „Sokolovac“, Predrag Livak, ujedno i organizator ovog izleta.  Julije Kempf kao planinar u siječnju 1901. u „Hrvatskom planinaru“ objavljuje članak

„Na izvoru Orljave“ u kojem kaže: “Požežka bi dolina, ta starorimska „Vallis aurea“, mnogo gubila na svojim čarima, da iz okolnih gora ne izbija silesija izvora i potočića, koji osvježuju i natapaju cielo to blagoslovljeno požeško polje… Izvori Orljave vuku radoznalog planinara iz ubave požeške doline tamo na zapad pod klisure mrkog Psunja (984mnv).“ 

Planinari su se uputili u istraživanje Psunja prema Javorici na 911 mnv i izvoru glavne žile naše kotline. Na samom izvoru Predrag Livak uputio je nekoliko riječi o neobičnom mjestu i Orljavi, koja tu dobiva samo svoju vodu, a nastaje u daljnjem toku iz dva raznoimena potoka Maslešice i Dragičevca, te upoznao požeške planinare sa osnovnim informacijama o Orljavi kao što su ušće Orljave, pritoke, duljina rijeke, mjesta kojima Orljava prolazi, nadmorska visina izvora i sl.. 

Planinarenje pod stručnim vodstvom Željka Brčića Duše i Krunoslava Malenice trajalo je osam sati. Domaćini su za umorne planinare priredili tradicionalni planinarski grah i kolače. I tu nije bilo kraja. Mogućnost penjanja na umjetnu stijenu sve je oduševilo, ali rijetki su se i ohrabrili, a neki su došli i do vrha – navodi kroničarka društva Snježana Poljak.

Tekst: A. Protić Foto: HPD Sokolovac