Breadcrumbs

Utorak, 29 Svibanj 2012 23:59

Delicije i slastice na stolu od tisuću metara

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

VELIČANI PONOVNO ORGANIZIRALI ZANIMLJIVU GASTRO PRIREDBU „NAJDUŽI STOL U HRVATA POPUNJEN JELOM I PIĆEM“  -

VELIKA - Nešto više od tisuću metara i ove je godine bio dug „Najduži stol u Hrvata“  kojega su zajednički organizirali Kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ i Turistička zajednica općine Velika uz potporu same općine Velika. Bilo je tu svega kao u „Božjem vrtu“ od starih autohtonih i već pomalo zaboravljenih jela do čobanaca, fiševa, pita, kulena i raznovrsnih slastica koji su posjetitelje mamili i svojim mirisima i izgledom. Zato ne čudi što je i ovoga puta sa stolova sve brzo „planulo“.

P5271930Svoje zadovoljstvo cijelom priredbom koja je i ove godine okupila mnoge sudionika ali i posjetitelje nisu krili načelnik općine Vlado Boban, te direktor Turističkog ureda Tomislav Galić.

- Neki su se družili, a neki su dogovarali buduću suradnju i poslove. Važno nam je da su svi zadovoljni i gosti i posjetitelji -kaže Boban dodajući kako je u tri dana kroz Veliku prošlo desetak tisuća posjetitelja što samo potvrđuje da je ova zanimljiva i atraktivna gastro-priredba koja je prvi puta bila organizirana prije tri godine bila pun pogodak i dodatni poticaj razvoju turizma u veličkom kraju.

P5271936„Za na najduži stol u Hrvata“ Udruženje obrtnika iz Viškova kuhalo je kako to i priliči u najvećim posudama. - Tu smo od početka ove priredbe i svake godine nastojimo ponuditi nešto novo. Danas su na redu šurlice s tartufima, te fritaja sa šparogama, pršutom i jajima. To su omiljena istarska jela a očito je i da se sviđaju i Slavoncima jer su sve pojeli - kaže Dejan Mladinić dodajući kako u Veliku vole doći zbog dobrog druženja. S različitim pitama, domaćim kobasicama, kulenima i sirevima predstavili su se i gosti iz Bečeja u Bačkoj. - Bili smo tu i lani i već razmišljamo kako ćemo i iduće godine doći. Ovo je uistinu jedinstvena priredba na kojoj čovjek može upoznati druge običaje i tradiciju ali i kušati različita jela - kaže Dražen Mitić dodajući kako se s Veličanima upoznao prije četiri godine na Siciliji i sve od tada traje njihova suradnja.

Gosti iz Rumunjske također su bili oduševljeni „Najdužim stolom u Hrvata“. I oni su ponudili svoja tradicionalna jela. - Pravili smo bijele i crvene krvavice, a ispekli smo i  kruha od kukuruza, kolače od maka i oraha - kaže Filka Golub dodajući kako će se i iduće godine rado odazvati pozivu.

S pravim „Sarajevskim ćevapima u somunu“ te jelom „pače“ predstavili su se Ivica Šutalo, Željko Šimić i Gavro Šućur, gosti iz Sarajeva. Da su u tome bili uspješni potvrđuje i to da su se oko njihova stola gosti dugo zadržavali želeći kušati njihove specijalitete.

P5271924Svoje mjesto za najdužim stolom našle su i mnoge udruge i društva koji djeluju na području općine Velika. Uz lovce, članice, odbojkaškog kluba „Papuk“ bili su to i ribiči „Veličanke“. - Uz pečenog šarana na rašljama naravno tu je i nezaobilazni fiš, a kako bi bio što ukusniji uz šarana  stavljali smo i štuku te soma - kaže Davor Šolić.

Tradicionalno moslavačko jelo grah sa kašom, slanutkom, lećom uz buncek, slaninu i drugo povrće pripremila je i  Etno-kulinarska akademija iz Garešnice, a ništa manje nisu bili ukusni ni riblji specijaliteti društva iz Raše koji su pripremili paštetu od tune, bakalar na bijelo i svibanjske srdele. Iz općine Stolac  ponudili su pak brudet od jegulja i žabljih krakova. Tako je na „Najdužem stolu u Hrvata“ svatko mogao naći nešto za sebe.

V.Re.