Utorak, 05 Travanj 2016 17:38

Solarna energija omogućila im normalan život

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DOBILI OBNOVLJENE KUĆE ALI BEZ PRIKLJUČKA NA ELEKTRIČNU ENERGIJU -

CIKOTE – Nakon Domovinskog rata sela između Požeštine i Pakraca uglavnom su ostala bez stanovnika jer su kuće stradale, a stanovništvo izbjeglo. U fazi obnove dosta je kuća obnovljeno, stanovništvo se u manjem broju vratilo, no bez priključka električne energije jer su dalekovodi bili uništeni. Iako je bilo obećanja od strane države i elektro opskrbljivača da će se i IMG 5849struja uskoro provesti, nije se godinama ništa napravilo. U petnaestak brdskih sela vratilo se svega 70-tak domaćinstava, pa je dovlačenje električne energije svija je jasno bila neisplativa misija. Oni uz glavne prometnice struju su dobili, no vući dalekovode do pojedinih sela od 5-do 10 km udaljenih od ceste nije se isplatilo. – Dosta smo o tome razmišljali, pa čak predlagali i pojedinima da se možda presele u kuće bliže cesti, no to su uglavnom staračka domaćinstva kojima je seljenja bilo dosta i za vrijeme rata. Ovu inicijativu da se kućanstvima osigura solarna električna energija Požeško-slavonska županija je pokrenula prošle godine i evo došli smo do prva tri domaćinstva ovdje u Cikotama koja su dobila svoju struju – kaže zamjenik župana Miroslav Grozdanić, koji je taj cijeli projekt stalno gurao u realizaciju i pronašao i partnere u projektu. Tako je projekt za ova tri domaćinstva u Cikotama vrijedan 167 tisuća kuna financiran s udjelom 10% Požeško-slavonska županija, 10% UNDP i 80% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.

IMG 5853- Ovdje žive ova domaćinstva stalno, vratili su se 2004. godine nakon obnove, a od tada stalno tražimo rješenje s HEP-om za struju, no po njihovim izračunima, ako priključak košta više od 50 tisuća kuna HEP ne može ulagati sredstva. Ministarstvo obnove je obnovilo u ovim selima dosta kuća, no tada se nije razmišljalo o ovom problemu. Kad je završila obnova kuća tek onda se došlo do ovih problema, koje smo mi onda pokušali riješiti na neki drugi način – dodao je Grozdanić zadovoljan što su konačno ovi stanovnici dobili struju. Svaka, kuća je dobila na krov 6 solarnih panela, stanicu za pretvaranje struje i 4 akumulatora za pohranjivanje struje, elektroagregat za vrijeme kada ima malo sunčanih i svijetlih dana, jedan hladnjak sa zamrzivačem najvišeg energetskog razreda i LED štedne žarulje. Po tom modelu pokušat će se riješiti pitanje električne energije i u drugim okolnim naseljima.

IMG 5856- O, sad kad smo dobili struju, kao da sam se još jednom rodio. To nam je jako puno, jer nam je puno poboljšalo život. Odmah sam mogao namirnice staviti u frižider. Prije kad sam otišao u trgovinu nisam mogao puno kupiti jer nisam imao gdje držati, posebno salamu, kobasice, meso. Kupiš samo toliko koliko možeš brzo pojesti. Samo smo preko zime imali hladnjak. Sad imamo i svjetlo u svim sobama, još mi samo fali neki televizor - kaže Stevo i Milka Balač, umirovljenici koji rade i malo poljoprivrede, da lakše prežive jer mirovina je manja od tisuću kuna. Kako nisu u mogućnosti kupiti TV ovom prilikom skrećemo pažnju našim čitateljima, ako trko ima TV koji mu nije potreban da ga pokloni obitelji Balač u Cikotama, pet km daleko od Bučja na cesti Požega – Pakrac.

Susjedna kuća nekih 150 metara dalje u kojoj žive Ana i Vitomir Krajnović također je dobila svoju struju. - Mi smo ovdje već sedam godina, a za vrijeme rata i poslije živjeli smo svugdje, jedno vrijeme čak i u Švicarskoj. No nakon obnove smo se vratili. Sada nam ova struja puno znači, IMG 5861za svjetlo i posebno za frižider. Kažu nam da ćemo moći priključiti i veš mašinu, jer do sada sam prala na ruke. Vodu imamo iz lokalnog vodovoda izgrađen još 80-tih godina prošlog stoljeća prirodnim padom iz izvora povrh sela no nismo imali struje. Sada ćemo moći normalno živjeti kao drugi ljudi, bit će nam sigurno bolje. Lijepo je ovdje, posebno preko ljeta, no zimi je malo teže jer smo daleko od glavne ceste – kaže Ana Krajnović.

Kako će biti bolje još nam nisu mogli reći Ivan i Anita Peći, koji su se prije nekoliko godina doselili ovdje u selo iz Požege, jer su kod njih monteri tek postavljali solarne panele i razvod struje. No svakako će im biti bolje i lakše.

Tekst/foto: Vladimir Protić