Ponedjeljak, 08 Veljača 2016 19:38

Đuka Pelcl došao u Požegu, prvu kontrolnu točku Teh-maratona

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TEH-MARATON POVODOM 70. GODIŠNJICE DJELOVANJA "HZTK" -

POŽEGA - Povodom obilježavanja 70. godina od osnutka Hrvatske zajednice tehničke kulture Đuka Pelcl predsjednik Hrvatskog saveza CB radio-klubova započeo je "Teh-maraton" u dužini od 1.400 kilometara. Krenuo je od Iloka, a zadnja točka odredišta je Prevlaka. Dnevno prelazi 40-ak kilometara, a danas je oko 15 sati stigao u svoj rodni grad i prvu kontrolnu točku. Članovi i mladež zajednice Tehničke kulture iz Požege dočekali su Đuku na ulazu u Požegu iz smjera Jakšić, te s njime nastavili hodati do tvrtke Alles gdje ih je čekala okrjepa, a onda su put nastavili do prostorija zajednice tehničke kulture.

- Ako tehnologija ne laže do sada sam prešao 204 km, samo sam danas prešao 47 km, a do sada mi je prosjek bio 35-37 km. Prvi dojmovi su kako sam i očekivao bilo je dosta naporno, ali prvi dio cilja je ostvaren, a to je dolazak u svoj rodni grad. Sad slijedi jedan dan odmora i onda nastavljam put prema Lipiku što će biti jedna od dužih dionica od 55 km. Nakon par dionica već sam osjetio kako stežu noge i zglobovi, nisam imao nikakve posebne pripreme, a i asfalt čini svoje. Imam dobru opremu i vjerujem da će ona zajedno sa mnom izdržati iako je do sada nisam testirao jer vremenski uvjeti su dosta povoljni. Vjerujem da će dalje ići lakše, samopouzdanje mi je kao i u početku, poletno, a dodatnu motivaciju daju mi ovi mladi koji me dočekaju. Cijela aktivnost usmjerena je na promidžbu rada tehničke kulture. Iako su mnogi mislili da je šala kada sam ovo najavio, meni nije šala od prvog trenutka cilj mi je proći cijelu rutu uz pomoć mojih prijatelja iz zajednice tehničke kulture. Želim ukazati upravo na taj rad, te programe u kojima su mladi najbitniji u cijeloj priči - izjavio je Đuka Pelcl.

Tijekom 40 dana "Teh Maratona" Pelcl će obići i 40 gradova u kojima će, u zavisnosti od svoga stanja, održati i predavanja i radionice za djecu. Najavljeno je da će u tih 40 dana obići mnoge Zajednice tehničke kulture, posjetit će Muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu i rodno mjesto čuvenog znanstvenika u Smiljanu, zatim Nacionalan centar tehničke kulture u Kraljevici, Zvjezdano selo Mosor iznad Splita i mnoge druge lokacije. Njegov put može se pratiti i na Facebook stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture. Isto tako tijekom puta neće uopće koristiti mobitel nego će komunicirati isključivo putem radio stanice.

Organizator "Teh maratona" je HZTK, a suorganizatori su Hrvatski savez CB radioklubova, zajednice tehničke kulture i Tehnički muzej “Nikola Tesla“.

Tekst/foto: Vanja Protić