Nedjelja, 17 Siječanj 2016 11:17

4. Planinarski izlet na Kapavac najviši vrh Požeške gore

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARSKO DRUŠTVO „SOKOLOVAC“ POŽEGA – SEKCIJA PLANINARA „KAPAVAC“ ZAKORENJE -

ZAKORENJE – Planinarska sekcija „Kapavac“ iz Zakorenja osnovana 2012. godine, kao sekcija HPD Sokolovac Požega po 4. puta za redom organizirala je planinarski izlet i hodanje na planinarski vrh „Kapavac“, najviši vrh Požeške gore, visok 618 metara. - Hodanje do Kapavca od Starog sela Zakorenje sa 250 metara nadmorske visine dugo je 5,5 km, konstantan uspon s nekoliko oštrih padova staze, pa je planinarima do vrha potrebno nešto preko dva sata, ali laganog hoda. Nakon kraćeg odmora i okrijepe iz naprtnjače, kreće se nazad, ali na mjestima drugom rutom, da se bolje upozna krajolik - istakao je Antun Petrović, vodič na planinarskim rutama.

Zadovoljni su posebno bili organizatori i Matej Lončarević iz sekcije Kapavac, jer je ovo do sada bio najposjećeniji izlet s 80-tak planinara, osim Požežana, bile su tu planinari iz dva društva iz Osijeka, Slav. Broda, Nove Gradiške, Velike i Kutjeva. Za sve je prije polaska pripremljen vrući čaj, kava i kuhana šljivovica za dobru okrjepu, jer u vrijeme kretanja bilo je nekoliko stupnjeva ispod ništice, ali sa suncem koje se probijalo kroz manju naoblaku. Svakako lijep i idealan dan za planinarski pohod.

Sve planinare prije izleta pozdravio je Tomo Vrhovac, predsjednik Općinskog vijeća Brestovac, koji je najavio slijedeće godine povodom prvog jubileja ovog pohoda veću organizaciju i iznenađenje za sve planinare. Pohvalio je rad Sekcije Kapavac iz Zakorenja jer ovo je rezultat njihovog rada. Zahvalio je i Gorskoj službi spašavanja iz Požege koja brine o sigurnosti svih planinara na pohodu, zaželio svima sretan uspon i povratak uz tradicionalnu izrijeku „Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje“.

Za sve planinare na povratku u Vatrogasnom domu Zakorenje organiziran je tradicionalni grah za ručak.

Tekst/foto: Vladimir Protić