Subota, 26 Prosinac 2015 18:32

Zbog žilet žice životinje su prvi su put suočene s ljudskim granicama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pridružuje se sve većim izrazima zabrinutosti da žilet žica duž slovensko-hrvatske granice predstavlja veliku prijetnju prirodi i životinjama.

U Sloveniji su, prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Boštjana Šefica,podigli oko 137 kilometara ograde u 16 općina.

„Bez umanjivanja ljudskih dilema i tragedija u migracijskoj krizi, moramo znati da priroda ne poznaje granice i da su prekogranična prirodna staništa izuzetno ugrožena,“ ističe Martin Šolar, direktor WWF Adria. „Ograde onemogućavaju slobodno kretanje životinja, direktno ugrožavaju ekološku povezanost i vrlo će vjerojatno onemogućiti učinkovito prekogranično upravljanje tim područjima. Ovakve intervencije bi trebalo promatrati i iz perspektive zaštite prirodnih vrijednosti.“

Postavljanje ograda će se odraziti i na velike zvijeri, prvenstveno na medvjeda i vuka koji prirodno migriraju ovim područjem te su im obje zemlje prirodno stanište. Znanstvenici se pitaju što će se dogoditi s medvjedima kada će se na proljeće morati vratiti u staništa na drugoj strani granice.

Osim što će stradati životinjski svijet, žičana ograda će utjecati i na turizam u obje zemlje, te predstavljati veliki problem u slučaju poplava.