Četvrtak, 10 Prosinac 2015 12:05

Svoju kosu mazimo i pazimo

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Svaki dan, svaki drugi dan ili nekoliko puta tjedno kosu pere više od tri četvrtine potrošača, što jasno govori koliko im je održavanje čistoće i zdravlja kose važno, dok oni koji ne peru kosu zauzimaju udio ispod razine statističke pogreške (0,3%)

O frekvenciji korištenja najbolje govori podatak da u populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine imamo čak 96% korisnika šampona za kosu. Osim toga, u zadnjih 12 mjeseci (rujan 2014. - kolovoz 2015.) ukupno je u hrvatskoj maloprodaji prodano 3,25 milijuna litara šampona za kosu, što je pad od 6,8% na godišnjoj razini, dok je vrijednosna prodaja istodobno smanjena 3,8% na iznos od 162,36 milijuna kuna. Regeneratori za kosu bilježe nešto blaži pad jer je količinski minus iznosio 4,9% te je u promatranom periodu ukupno prodano 616 tisuća litara, dok je financijski rezultat s 43,29 milijuna kuna ostvario pad od 3,2%.

Unatoč blagom padu prodaje, svi navedeni podaci govore o značaju njege kose kao segmenta prodajnog asortimana, a koliko domaći građani brinu o zdravlju svoje kose provjerili smo putem ankete. 

Rezultati su pokazali da se glavnina potrošača za čistoću svoje kose pobrine nekoliko puta tjedno, što je kao svoj odgovor na pitanje koliko često peru kosu ponudilo 44,4% ispitanika. Sa značajno manjim udjelom od 19,8% potom dolaze oni koji kosu peru jednom tjedno, a potpuno jednaki udio - po 16,3% - imaju potrošači koji kosu peru svaki dan te oni koji to rade svaki drugi dan.

Na kraju liste su potrošači koji kosu peru nekoliko puta mjesečno s 2,9% udjela, dok oni koji ne peru kosu zauzimaju udio ispod razine statističke pogreške (0,3%).

Dakako, apsolutna većina od 98,3% ispitanih građana za pranje kose koriste šampone za kosu. Pritom je običan šampon za kosu najpopularnija vrsta. Njega naime koristi 37,6% ispitanih. Potom slijede šampon protiv prhuti (26,8%), šampon s posebnim efektom (21,3%) te šampon i regenerator 2u1 (13%). Da ne koriste šampon za kosu, pak, ističe 1,4% sudionika ankete.

Supermarketi (48,4%) i drogerije (43,9%) vode mrtvu trku za naklonost potrošača kada je u pitanju mjesto gdje kupuju ovu vrstu proizvoda. Ostali formati zauzimaju gotovo zanemarive udjele - ljekarne imaju 2,2%, a specijalizirane trgovine kozmetike 1,8% udjela.

U ovoj kategoriji lojalnost brendu je na izrazito visokoj razini. Tako čak 73,7% korisnika šampona za kosu ističe da za pranje kose koriste gotovo uvijek istu marku šampona. S druge strane, da im marka šampona nije od važnosti navodi preostala četvrtina korisnika, njih 26,3%.

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal provedeno je tijekom listopada 2015. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustrativna fotografija