Petak, 13 Studeni 2015 15:21

Zlatko sa svojom kosilicom postao najbolji hrvatski inovator

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE NA 13. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI INOVACIJA „ARCA“ OSVOJILI TRI MEDALJE -

POŽEGA – Učenici Tehničke škole prezentirali su svoje radove u Zagrebu na 13. Međunarodnoj izložbi inovacija „Arca“. Sa natjecanja iz Zagreba vratili su se sa tri medalje, jednim zlatom i dvije bronce. Zlatnu medalju osvojio je Zlatko Dražić, učenik trećeg razreda Tehničke škole, smjer Računalni tehničar za strojarstvo koji je tako postao najbolji hrvatski inovator i IMG 5308ostvario pravo nastupa na natjecanju inovatora u Nurnbergu u Njemačkoj gdje je među 800 natjecatelja osvojio brončanu medalju. Zlatko je medalje osvojio sa svojom kosilicom na daljinsko upravljanje.

- U Zagrebu na „Arci“ sam osvojio zlatnu medalju među 300-tinjak izlagača koje su predstavljali natjecatelji od 16 do 30 godina. Prije dva tjedna sam bio u Nurnbergu na svjetskom natjecanju gdje sam osvojio brončanu medalju. Moglo je i bolje, biti će nadam se sljedeći puta. Tamo su se predstavile jako velike svjetske firme, uspjeli smo se provući kroz tu nekakvu konkurenciju i napraviti stvarno dobar rezultat.

Zlatko je od zadnjeg natjecanja malo unaprijedio svoju kosilicu na daljinsko upravljanje.
- Dodao sam akcijsku kameru na kosilicu koju možete spojiti na mobitel i kada kosite recimo na nekoj daljoj udaljenosti gdje ne vidite prepreke nekakve, na mobitelu vam je sve prikazano i jasno vidite gdje se sve nalazi. Kamera snima pod kutom od 140 stupnjeva. Nova mogučnost je da daljinski upravljač spojite na laptom i postoji program „Trainer“ koji sprema signale gdje ste upravljali sa kosilicom i kada drugi puta želite ponovo kositi postavite kosilicu na početno mjesto te ju pustite a ona će pratiti kordinate koje joj šalje program bez da upravljate njome.

IMG 5327Marko Brnčić učenik 3. razreda smjer računalni tehničar za strojarstvo na Međunarodnoj izložbi inovacija „Arca 2015“ osvojio je brončanu medalju za svoj projekt, a to je „H mjenjač“ na USB priključak. - Ovaj mjenjač je napravljen po uzoru na pravi automobil, mjerili smo korak na pravom automobilu kako bi ga napravili da bude što realniji. Ovaj mjenjač se može koristiti za sve igrice i simulatore vožnji automobila.

Matko Pavičić je također osvojio brončanu medalju za svoj Univerzalni transporter. - To su transportna kolica sa elektromotorom kojeg pokreće akumulator od 12V, te na taj način lakše možete prevoziti različite terete od pijeska, alata, zemlje itd.

Za sve ove učeničke radove zaslužan je i njihov mentor Martin Kaprel ing. strojarstva koji niz godina sa svojim učenicima osvaja domaće i međunarodne nagrade za inovacije.

Certifikate za postignuća na najvećem hrvatskom natjecanju inovatora "Arca" Zlatku Dražiću, Matku Pavičiću i Marku Brnčiću uručio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

Tekst/foto: Alen Protić