Utorak, 03 Studeni 2015 10:27

Ida Jirasek i Roberto Mandekić putuju na državno natjecanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS -

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega po treći puta organizirala je Natjecanje u čitanju naglas na području županije, no ove godine prijavile su se samo tri osnovne škole, OŠ Braće Radića Pakrac, OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika i OŠ Vilima Korajca Kaptol.

Natjecanje u čitanju naglas namijenjeno je učenicima osnovnih škola (od 3. do 8. razreda) u RH. Ciljevi natjecanja su: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanje usmenog izražavanja i razvijanje motivacijskih sposobnosti.

U kategoriji mlađih učenika pobijedila je Ida Jirasek, učenica 5. b razreda iz Pakraca, druga je Ana Lovrenović, učenica 5. a razreda iz Velike i treća je Marta Matoković, učenica 5. b razreda iz Kaptola.

U kategoriji starijih učenika pobijedio je Roberto Manđekić, učenik 7. a razreda iz Velike, druga je Gabrijela Puljašević, učenica 6. b razreda iz Kaptola i treća je Tea Major, učenica 6. a razreda iz Pakraca.

- Čitao sam odlomak koji sam odabrao, prije toga sam vježbao. U pet minuta trebam objasniti zašto sam ga odabrao i kako bih ga drugima preporučio – kratko je izjavio, malo uzbuđeni Roberto, koji inače puno čita. Uzbuđen je i zbog toga što kao pobjednik odlazi na dvodnevno državno natjecanje u čitanju naglas koje se sredinom ovog mjeseca održava u Sisku.

- Učenik mora sam izabrati knjigu, a to ne mora biti knjiga iz lektire. Unutar pet minuta mora predstaviti tu knjigu, reći zašto ju je izabrao i zašto ju preporučuje, i što ljepše pročitati. Ovi učenici su prošli školsko natjecanje, a sada najbolji odlaze na državno natjecanje. Ne znam zašto ostale osnovne škole ne žele sudjelovati u ovom natjecanju. Ja sam i prošle godine sa učenikom bila na dvodnevnom državnom natjecanju, bio je odličan doček, boravak u hotelu, uspješno natjecanje, zaista ne znam zašto nema ostalih škola – istakla je mentorica Ana Marinić, knjižničarka u OŠ I. G. Kovačića iz Velike.

Tekst/foto: Vladimir Protić