Četvrtak, 06 Kolovoz 2015 12:30

Protiv napasti najčešće sprejem ili električnim tabletama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Više od polovice ispitanih građana koristi proizvode protiv muha i komaraca, a znakovita je i razina povjerenja koju domaći potrošači imaju u ova sredstva pa tako gotovo tri četvrtine korisnika (74,2%) navodi kako insekticidi i repelenti pružaju učinkovitu zaštitu

U ovom ljetnom periodu htjeli ne htjeli često smo prisiljeni razmišljati kako da se riješimo napadnih insekata, kao što su komarci i muhe, te si učinimo život ugodnijim. To pred nas stavlja potrebu za izborom sredstava protiv ovih napasti, a njih ima u različitim oblicima. Sudeći pak po rezultatima ankete, insekticidi i repelenti uživaju značajnu popularnost kod hrvatskih korisnika.

Istraživanje je naime pokazalo da više od polovice ispitanih građana koristi ove proizvode, što je vrlo zanimljiv rezultat. Upitani koriste li sredstva protiv muha i komaraca (insekticide i repelente) potvrdno odgovara 56,1% sudionika ankete, dok ove proizvode ne koristi preostalih 43,9% ispitanika.
Supermarketi su dominantni prodajni kanal za ovu kategoriju s obzirom na to da se u ovom formatu prodavaonica realizira 71% prodaje. Daleko iza njih dolaze drogerije sa 17,8%, ali još uvijek značajno ispred svih ostalih kanala prodaje među kojima prednjače ljekarne s 5,7% i poljoprivredne apoteke s 0,9% prodaje.

Od vrsta i sredstava protiv muha i komaraca najčešće se koristi sprej s 44,8% udjela i električne tablete s 38,3%. Značajno manje su zastupljene ostale forme: gel (3,2%), svijeće (2,5%), spirala (2%), tekućina (2%), baklje (1,8%), ljepljive trake (1,6%) i zamke (0,2%).

Znakovita je i razina povjerenja koju domaći potrošači imaju u ova sredstva. Tako gotovo tri četvrtine korisnika (74,2%) navodi kako insekticidi i repelenti pružaju učinkovitu zaštitu, dok je preostala četvrtina (25,8%) suprotnog stava.

Manje afirmativan je stav potrošača kada su upitani smatraju li ova sredstva zdravstveno sigurnim za korištenje. Naime, dvotrećinska većina od 68,3% korisnika ističe kako ih ne smatra zdravstveno sigurnim, a tek 31,7% ispitanika u njih ima povjerenja.

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o korištenju insekticida i repelenata provedeno je tijekom srpnja 2015. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.