Nedjelja, 26 Srpanj 2015 11:20

Na radionicama izrađivali kuće i skulpture od slame

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

2. „GREENWAY SLAMA FEST“ U EKO SELU LATINOVAC -

 LATINOVAC – Eko centar Latinovac po drugi puta je organizirao „Greenway Slama fest“ u Latinovcu, te ove godine sa nizom novih radionica proširio sadržaj festival. Sve je započelo već nekoliko dana prije kada su počele pripreme za izradu skulptura i pripremni radovi za izradu kućica od slame. – Po drugi puta organiziramo ovaj festival koji promovira održivost, lokalni razvoj, ruralni razvoj, također i volonterizam. Unutar festivala organiziramo brojne radionice, izradu skulptura od slame, izradu kućica od slame a pripremili smo i kulturni program. Pripremili smo ukupno deset skulptura, npr. puža, bicikli, međunarodni znak mira, pticu Feniks i dr. – rekla je Danijela Beretin iz Eko centra Latinovac, organizatorica slama festivala.

 Posjetitelji i sudionici mogli su sudjelovati u radionicama Izrada hvatača snova, Izrada slika od slame, Uzgoj gljiva na slami, Izrada prirodne kozmetike, Izrada eko sredstava za čišćenje, Izrada nakita od pribora za jelo, Izrada skulptura od slame, Žbukanje kućice od slame i radionici Dječji kutak za djecu. A mogli su se pridružiti graditeljima nekoliko kućica od slame, odbojci na pijesku ili degustaciji kolača koje su pripremile stanovnice sela Latinovac.

 Drugu godinu na festivalu slame boravio je i akademski kipar Nikola Faller koji za svoja djela vrlo često kao materijal upotrebljava slamu. – Krenuli smo s jednom malom kućicom, zemunicom od slame, a obnoviti ćemo i veliku centralnu skulpturu od slame od prošle godine jer za nju imamo postavljenu veliku željeznu konstrukciju, pa ćemo ju ponovno obložiti sa slamom. Volonteri su su već sami krenuli s nekoliko skulptura, poučeni od prošle godine. Već se malo širi priča o slami, a uskoro odlazim u Pićan u Istri i 3. kolovoza na Slama fest u Baranji.

 Slama festival podržao je i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač prigodno se obrativši na otvorenju festivala. U sklopu festivala postavljena je u staroj područnoj školi i izložba fotografija „20 godina Eko centra Latinovac“ koji je svih ovih godina Latinovac stavio na karte Europe i napravio ga prepoznatljivim od jednog malog sela koje također trpi i strada od bijele kuge. Kroz rad Eko centra koje je otkupilo nekoliko starih nenaseljenih kuća u Latinovcu su boravili volonteri, eko aktivisti, pronositelji mira i nenasilja iz svih europskih država i zemalja svijeta. Tijekom godine po nekoliko mjeseci u sklopu raznih projekata borave desetci volontera. U Latinovcu je odnedavno formiran i Zen centar koji vodi Branka Drabek Milekić, osnivačica Eko centra Latinovac o kojemu se zadnjih nekoliko godina brine osječka Zaklada Slagalica.

Tekst/foto: Vladimir Protić