Utorak, 07 Srpanj 2015 10:33

Za ulje je bitno da je suncokretovo i domaće

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U PREHRANI SE NAJVIŠE UPOTREBLJAVA SUNCOKRETOVO ULJE KOJE KORISTI 85,8% ANKETIRANIH, DOK GOTOVO TRI ČETVRTINE HRVATSKIH GRAĐANA (73,6%) ISTIČU KAKO IM JE BITNO PORIJEKLO ULJA KOJE KUPUJU -

Kakve su naše navike što se tiče ulja reklo nam je istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o kupnji i konzumaciji jestivog ulja. Ulje je namirnica bez koje naša kuhinja gotovo da ne može funkcionirati. U posljednjoj godini količinska prodaja ulja raste, ali ne toliko zbog pojačane potražnje ili snažnih marketinških akcija, nego zbog drastičnog pada cijena ove namirnice koje su u prošloj godini smanjene za čak 18%.

Da se u kućanstvu bez ulja praktički ne može pokazuje rezultat ankete po kojemu čak 83,5% ispitanika ističe kako kupuju jestivo ulje, dok ih samo 16,5% ne kupuje ovu namirnicu.

Gledano po mjestu kupnje jestivog ulja, trgovina je gotovo isključivo mjesto nabavke s čak 98,2% udjela, dok samo 1,8% ispitanika ulje nabavlja direktno kod proizvođača.

Zanimljivo je kako domaći kupci jako puno drže do porijekla ulja koje kupuju. Naime, gotovo tri četvrtine njih (73,6%) ističe kako im je kod kupnje jestivog ulja važna zemlja porijekla, dok za jednu četvrtinu (26,4%) ispitanika porijeklo ulja nije bitno.

U prehrani se najviše koristi suncokretovo ulje koje na prvo mjesto stavlja uvjerljivih 85,8% sudionika ankete. Biljno ulje u prehrani najčešće koristi 5,6% ispitanika, maslinovo ulje njih 4,9%, a bučino ulje 1,3% anketiranih. Slične smo odgovore dobili i na pitanje koje se jestivo ulje najčešće koristi za kuhanje/pečenje. Dominantna većina od 83,6% anketiranih građana i ovdje najviše vjeruje suncokretovom ulju. Na drugom mjestu je biljno sa 6,3%, treće je maslinovo s 4,3%, a četvrto bučino ulje s 0,3% udjela.

Tekst/foto: magazin "Ja Trgovac"