Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 16:38

U ljeto uz klapu Intrade i ivanjsku vatru

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

TRADICIONALNO PALJENJE IVANJSKOG KRIJESA NA POŽEŠKOM TRGU -

POŽEGA – U prvi dan ljeta gotovo 6. tisuća Požežana i njihovih gostiju iz susjednih gradova uplovilo je uz Ivanjski krijes i pjesme dalmatinske Klape Intrade. Sve je započelo uz najpopularnije pjesme koje je pjevao Tomislav Bralić uz svoje prijatelje iz klape, a tako lagano su nas uveli i u noć. Klapa Intrade ujedno je obilježila i 30. godišnjicu svog pjevanja i postojanja klape.
U prvoj pauzi koncerta na Trg sv. Trojstva su u svečanom mimohodu došli pripadnici Požeške građanske straže, koji su proveli ceremonijal izbora Velikog Grgura za ovu godinu, koga svake godine biraju iz svojih redova. Veliki Grgur, Ivica Babić imao je čast da upali veliki Ivanjski krijes na trgu, kojega je ove godine složila ekipa iz požeškog Izviđačkog odreda Jozo Koutni. Vrlo brzo razvio se veliki plameni krijes a tisuće i tisuće iskri krijesa satima su odlazile u nebo, u noć.

Uz Ivanjsku vatru Klapa Intrade nastavila je sa koncertom, a uz njihove uspješnice pjevali su i svi Požežani, radosno dočekujući, skoro za sve, najljepše godišnje doba, ljeto. Najkraća prva ljetna noć za mnoge je potrajala dugo, do ranih jutarnjih sati.

Tekst/foto: Vladimir Protić