Ponedjeljak, 15 Lipanj 2015 11:01

Prvi požeški varganj 2015. ubrao Ivan Macaljuk

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GLJIVARSKO DRUŠTVO POŽEGA POKRENULO POTRAGU ZA PRVIM VARGANJEM -

 POŽEGA - Nakon nekoliko tjedana potrage za prvim varganjem u Požeštini napokon je stigao prvi primjerak kojega je donio aktivni član Gljivarskog društva Požega Ivan Macaljuk. Time je i ponio titulu „Prvog IMG 20150612 134814požeškog varganja 2015.“ kojom mu odaje priznanje Gljivarsko društvo Požega i otvorio sezonu varganja 2015. Ivan Macaljuk dobio je priznanje i vrijednu knjigu o gljivama.

 - Posebno mi je drago što je Ivo bio taj koji je donio prvi varganj jer je gotovo tri tjedna svakodnevno pratio sva bitna staništa na kojima se pojavljuju prvi varganji u Požeštini te nas gotovo svakodnevno izvještavao. Posljednjih dana bio je i očajan i mislio da će varganji ove sezone izostati. Prethodnih godina znali su se pojavljivati i mjesec dana ranije ali to ovisi o puno faktora (noćna temperatura, vlaga, količina oborina, mikrolokalitet), itd. Nakon dva jaka pljuska koji su u Hrvatskoj pogodili jedino Požeštinu u zadnjih 8 dana za očekivati je da bi gljive mogle ozbiljno krenuti - istakao je Ivica Samarđić, predsjednik GD Požega koji je i uručio priznanje.

IMG 20150612 134444- Kao dugogodišnji gljivar bio sam uporan, poznajem dobro teren i trud se isplatio. Prvi varganj pronašao sam 11. lipnja u popodnevnim satima u vlažnoj hrastovoj šumi u blizini Požege. Osim varganja našao sam i druge vrste gljiva, žutice, lisičarke i mliječnice koje kreću u ovom periodu. Zahvaljujem se GD Požega na uručenoj nagradi i pozivam članove društva u lov na varganje i ostale gljive - ispričao je aktivni požeški gljivar Ivan Macaljuk.

 Prvim ubranim varganjem Gljivarsko društvo zatvara natječaj i otvara sezonu. Gljivari, sretno!

Tekst: Vladimir Protić Foto: Gljivarsko društvo Požega