Petak, 17 Travanj 2015 10:18

Sudjelovala dva učenika Tehničke škole Požega

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

DRŽAVNO NATJECANJE I SMOTRA RADOVA „OPISUJEMO SUSTAVE“ -

 ZAGREB - U Prirodoslovnoj školi “Vladimira Preloga“ u Zagrebu održana je završnica državnog Natjecanja i smotre „Opisujemo sustave“ na kojem je svoje projekte prezentiralo 20 učenika srednjih škola u pratnji mentora. Učenik Luka Mikić (3.h) iz Tehničke škole u Požegi osvojio je 8. mjesto s radom "Pametna kuća“, a učenik Patrik Oroz (3.h) osvojio je 9. mjesto s radom „YouTube“. Njihova mentorica bila je razrednica, prof. Marina Mirković.

U cilju razvoja i analize mjera energetske učinkovitosti, kao i brizi o okolišu, Luka je odabrao pametnu kuću kao sustav koji objedinjuje funkcionalnosti svih tehničkih sustava u kući, odnosno objektu. Inteligentna instalacija s pripadajućim softverom i mrežnim programom omogućuje novi koncept načina upravljanja i funkcioniranja životnog prostora. Automatiziranje omogućuje pametnom sustavu pružanje udobnosti, sigurnosti i energetske učinkovitosti. Zbog velike popularnosti i moći, YouTube je izazvao pažnju Patrika kao sustav koji je medij promoviranja, internetski servis za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke. To je video društvena mreža namijenjena korisnicima koji imaju video sadržaje i reklame, kao i onima koji dijele savjete ili su eksperti u pojedinim područjima. U eseju Patrik govori o nastanku YouTube-a, njegovu dizajnu, pravnim pitanjima kao i zaradi. Analizira se zašto je YouTube vodeća video platforma te kakav utjecaj ima na društvo.

- Učenici su i ove godine iznenadili državno povjerenstvo zanimljivošću i raznolikošću tema među kojima su bile: viške seoske škole, gerijatrija, prehrambeni aditivi, utjecaj kave na ljudski organizam, integracija osoba s tjelesnim invaliditetom u školsku zajednicu, pamćenje i učenje, primjena likovnih tehnika u recikliranju ambalažnog kartona. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Luki i Patriku ovo je bilo novo iskustvo u izradi eseja, javnom izlaganju i rješavanju zadatka o sustavima, kao i sudjelovanja na državnom natjecanju. Upoznali su učenice i učenike s Visa, Paga, iz Zagreba, Nove Gradiške, Splita, Zaboka, Varaždina, Zadra i Đurđevca. Prvo mjesto osvojila je učenica Tina Vidović iz Srednje škole iz Visa. Njen rad je imao naziv „Jedem, dakle jesam“ – istakla je mentorica Marina Mirković.

Tekst/Foto: Vladimir Protić