Četvrtak, 02 Travanj 2015 14:35

Uz certifikate stekli dragocjeno iskustvo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UČENICI POŽEŠKE TEHNIČKE ŠKOLE ODRADILI DIO PRAKTIČNE NASTAVE U PORTUGALU - 

POŽEGA – Učenici Tehničke škole Požega, njih 18 iz 3. i 4. razreda upravo su se vratili s uspješne odrade dijela praktični nastave koji su odradili u portugalskoj Bragi u atraktivnom portugalskom gradu Bragi. Svi su zadovoljni P3080068naučenim i viđenim u Portugalu i složni da su stekli svakako dragocjena iskustva koja će im trebati ali i certifikate o stečenim znanjima. Sve je odrađeno u sklopu projekta mobilnosti Erasmus plus programa u kojemu požeška Tehnička škola sudjeluje već niz godina te je prošla, Sloveniju, Italiju, Englesku, Portugal, a ove godine je plan Irska - Dublin.

- Naši učenici i profesori u Portugalu su upotpunili teoretsku nastavu koju u našoj školi svakodnevno slušaju. Nadopunili s onim što im mi u ovom trenutku u Hrvatskoj ne možemo priuštiti. Bogatstvo takvih projekata mobilnosti nije samo struka nego isto tako i kulturološki doživljaj cijelog Portugala. Tako su se učenici mogli upoznati i s cijelim Portugalom,bili su u Portu, Lisabonu, Fatimu, bili su na nogometnoj utakmici Benfica - Braga tako da im je to bilo bilo jedno predivno iskustvo i mogu pokazivati zadovoljstvo i i sreću što su prošli na natječaju kada se određivalo tko će od učenika ići na taj projekt - rekao je ravnatelj Tehničke škole dipl. ing. Zoran Galić.

P3140011- Na projekt mobilnosti išlo je 8 učenika za tehničko računarstvo, 6 tehničara za mehanotroniku i 4 računalna tehničara za strojarstvo, od kojih 13 mladića i 5 djevojaka. Oni su tamo odradili praktične radnje koje ovdje nisu mogli odraditi. Svi su ispunili ciljeve i rezultate projekta – rekao je Denis Smojvir, mentor na projektu.

Zajedno s kolegicom radila sam u poduzeću koje se zove Numica. Obavljali smo sitnije poslove kao što je rastavljanje laptopa i njihovih komponenata, instalirali operacijske sustave i većinom posova u našoj struci ali i kao što je rastavljanje televizora,”ispričala je Petra Miškulin, učenica 3. razreda tehničkog računalstva.

- Ja sam bio u poduzeću “Fabrica - Rito” gdje smo se bavili izradom cilindara, klipnjača i klipova za sportske automobila i sportske motore. Naučio sam puno jako lijepih stvari i najbitnije od svega naradio sam se. Poslodavci su željeli da ostanemo i duže ali nije moglo više - rekao je Ivan Mance, učenik 4. razreda računalnog tehničara za strojarstvo. Njegov kolega Dario Brkić, učenik 3. razreda tehničar za računarstvo bio je u tvrtki Verde Datan. – Radio P3210547sam na računalima, hardwerima, koje u školi radimo na teoriji, nemamo mogućnosti za praktičan rad jer nam fali opreme. Bilo je to dobro iskustvo i preporučio bih svakome tko ima mogućnosti da se prijavi i za buduće projekte u školi. Možda bih i otišao tamo raditi, ali Hrvatska je Hrvatska – kaže na kraju Dario.

- Ja sam radila u poduzeću koje se zove Numica s još jednom kolegicom. Tamo smo rastavljali laptope i mijenjali neke komponente, stavljali nove operacijsek sustave. Većinom iz naše struke, ali smo rastavljali i popravljali i televizore – rekla je Petra Miškulin, učenica 3. razreda za tehničko računalstvo. Monika Pavić, učenica 3. razreda tehničar za računovodstvo radila je u poduzeću Inter link. – Mi smo se bavili sastavljanjem računala, podizanjem operativnih sustava na računalima, android, windows, stavljali smo drivere. Ima sličnosti, ali različito je što oni imaju drugi princip, pristupaju drugačije svemu. Možda bi htjela i otići tamo, još neznam.

P3080122- Malo je mentalitet Portugalaca drugačiji nego naš, kod njih ništa nije na vrijeme, ništa ne štima, no sve se to na kraju riješi. Učenici su dosta radili i pogotovo strojari su bili i umorni kad su se vraćali s posla – rekao je prof. Pero Dubček.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić/Tehnička škola Požega