Četvrtak, 12 Ožujak 2015 12:38

Očuvanje antifašističke baštine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTA POŽEGA -

POŽEGA – Godišnja skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega pokazala je da već niz godina toj udruzi pristupaju građani te da se članstvo povećava, kaže predsjednica Kata Holjevac, jer su i ciljevi udruge bliski ljudima koji žele sudjelovati u očuvanju antifašističke baštine. Udruga se i dalje bori s nebrigom države oko obnavljanja nekoliko spomenika koji imaju povijesnu važnost, pod zaštitom su države, a ne radi se ništa. To se posebno odnosi na spomen mozaik Šušnjarske bitke Ede Murtića koji i dalje propada unatoč obećanju i Sabora RH da će se spomenik urediti.

Svoju godišnju skupštinu antifašisti tradicionalno održavaju uoči Međunarodnog dana žena, pa je to bila prilika da muški članovi darivaju žene cvijećem, a čestitku su im uputili i gosti skupštine.

Plan rada za ovu godinu uglavnom se sastoji od niza radnih akcija i pokušaja djelovanja članova na uređenju spomenika iz NOB-a, održavanja onih koje su obnovili, ali i završetak popisa svih srušenih spomenika iz NOB-a u Požeškoj kotlini. Članovi udruge obilježit će sve prigodne datume i manifestacije, a posebno u Jasenovcu, te na dan sjećanja položiti cvijeće na grobove boraca i nevinih žrtava fašizma.

- Planiramo održavanje jednog slavonskog skupa povodom obilježavanja osnivanja 6. slavonskog korpusa NOV, po ugledu na Dalmaciju i Istru koji to zajednički uvijek organiziraju i obilježavaju. To događanje će se održati 17. svibnju na Đedovici ili Striježevici. Ujedno obilježili bi i 70 godina oslobođenja Europe od fašizma – istakla je Kata Holjevac, koja očekuje podršku i SABA Hrvatske i slavonskih antifašističkih udruga ali i lokalne samouprave.

Tekst/foto: Vladimir Protić