Srijeda, 18 Veljača 2015 12:31

Na Dan bez dima prestanite pušiti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE OBILJEŽIO HRVATSKI DAN NEPUŠENJA -

POŽEGA - U Hrvatskoj se 18. veljače obilježava Hrvatski dan nepušenja - Dan bez dima, simbolično na prvi dan korizme. Obilježavanju Dana bez dima priključuje se tradicionalno i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije kao ustanova koja promiče zdravlje i bavi se prevencijom bolesti.

- Većina pušača u ovom periodu godine razmišlja o prestanku pušenja, a svakom je pušaču, uz veliki osobni trud i čeličnu volju, svaka dodatna motivacija i podrška prilikom prestanka pušenja značajna – kaže dr. med. Jasmina Kovačević, koordinatorica akcije u kojoj su osim savjeta iz javnozdravstvenih problema, građani mogli izmjeriti krvni tlak i puls na Jasmina Kovačevićštandu u Cehovskoj ulici.

- Pušači mogu provjeriti koncentraciju ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku posebnim uređajem te popuniti prijavnicu i sudjelovati u natječaju „Pušenje odbaci, lovu nabaci“, koji smo ove godine po prvi puta pokrenuli u našoj županiji. Kroz natječaj želimo dodatno motivirati pušače da prestanu pušiti, za početak, 30 dana, a uz to imaju mogućnost osvojiti 5.000,00 kn. Prestankom pušenja smanjuje se zdravstveni rizik za cijeli niz opasnih bolesti. U našoj županiji na prvom mjestu uzroka smrti nalaze se bolesti srca i krvnih žila, a na drugom mjestu je skupina karcinoma. Od bolesti srca i krvnih žila te raka umiru 3 od 4 stanovnika naše županije. Važan čimbenik rizika za ove vodeće uzroke smrti je upravo pušenje – dodaje Jasmina Kovačević koja je na štandu dala i korisne savjete kako pobijediti žudnju za cigaretom nakon prestanka pušenja: Istuširati se, ako je moguće, Popiti čašu vode ili voćnog soka. Udahnuti duboko pet puta (polagano). Prošetati. Brojati unazad, počevši od 100. Prihvatiti se nekog zanimljivog hobija. Nazvati prijatelja da mi pomogne. Oprati zube pastom od peperminta. Primijeniti vježbe opuštanja. Grickati mrkvu ili celer. Grickati koštice suncokreta ili buče. Popiti šalicu mlijeka. Poslužiti se gumom za žvakanje. Ponoviti odluku: "Želim se osloboditi pušenja!" Pogledati na sat i odgodite uzimanje cigarete najmanje za jednu minutu, zatim još jednu, pa još jednu min... I tako najmanje pet minuta. Nikakva žudnja ne može pobijediti sve predložene postupke zajedno!

Tekst/Foto: Vladimir Protić