Četvrtak, 30 Listopad 2014 09:54

Rudine i romanička kapelica iznad Ivandola

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ARHEOLOŠKI RADOVI U POŽEŠTINI NA NEKOLIKO LOKACIJA  -

 POŽEGA - Uz radove na zaštiti pokretne i nepokretne spomeničke baštine na području Požeštine rade se i mnoga arheološka istraživanja. I ove se godine radilo na arheološkom lokalitetu u Ivandolu na staroj srednjovjekovnoj crkvi te na srednjovjekovnoj opatiji Rudine.

Ove se godine, doznajemo od pročelnika konzervatorskog odjela u Požegi Žarka Španičeka radilo i na dovršetku revizijskih arheoloških istraživanja, a ujedno su započeli i radovi konzerviranja i prezentacije.

- Radovi na Rudinama unatrag dvije godine zapravo su i bili u toj funkciji prezentacije, što znači da su se radili oni radovi koji su trebali pomoći da se definiraju projektna rješenja što će se i kako konzervirati. Rješenja su tu i kreće se od crkve koja će biti prezentirana kao uređen arheološki lokalitet a kamene zidane strukture koje su se sačuvale će se konsolidirati i konzervirat te urediti okoliš. Uz to postavit će se i određene informacijske table kako bi se dobio lokalitet koji će se moći vidjeti - rekao je Španiček dodajući kako će na Rudinama radovi biti nastavljeni i iduće godine kada se nastavljaju radovi na konzerviranju i prezentiranju obodnih zidova koji su još sačuvani.

 Na lokalitetu Ivandol još uvijek su u tijeku arheološki radovi zbog čega će se raditi samo zaštita nalazišta od utjecaja atmosferilija, a ne samo konzerviranje.

 - Kada budemo imali jasniju sliku o čemu se tu radi onda ćemo moći dati i kvalitetnija projektna rješenja te ići u realizaciju projekta konzerviranja i prezentacije - rekao je Španiček. Na lokalitetu Ivandol, podsjetimo pronađena je kapelica iz romanike i drugi vrijedni nalazi a taj se lokalitet povezuje s obitelji prvog poznatog vladara srednjovjekovne bosanske države, bosanskog bana Borića, koja je imala istaknutu ulogu na ovim prostorima već od 12. stoljeća.