Srijeda, 10 Rujan 2014 15:33

Kobila iz vlastitog uzgoja osvojila drugu nagradu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NA SAJMU U GUDOVCU LIPIČKA ERGELA IZLAGALA PRVI PUTA OTKAKO SU KONJI VRAĆENI IZ SRBIJE  -

 LIPIK – Na 22. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu održanom u Gudovcu Državna ergela Lipik je osvojila odličje za konja iz svog uzgoja. Riječ je o kobili 291 Alegra I koja je osvojila drugo mjesto u kategoriji lipicanskih kobila. - Više smo nego zadovoljni jer je ovo naše prvo sudjelovanje na nekoj izložbi otkako su se konji vratili iz Srbije. Ova je kobila rođena i uzgojena kod nas a nagrada dokazuje da smo proteklih godina, kada je o vlastitom uzgoju riječ, dobro radili – kazao je upravitelj ergele Damir Jakšić.
ergela2Na lipičkoj Ergeli godišnje se u prosjeku oždrijebi desetak kobila no sva ždrebad ne ostavljaju se za vlastiti uzgoj. Trenutno je na Ergeli dvadesetak mladih konja koji su rođeni u Lipiku nakon povrata iz Srbije u listopadu 2007. godine. - Svake godine se vrši odabir i na ergeli ostavljamo samo najkvalitetnija grla dok se ostala prodaju privatnim uzgajivačima za rekreaciju i slično. Konji koji ostaju na ergeli primarno se koriste za rasplod i evo, sada i za odlazak na izložbe – dodao je Jakšić.
Inače, na sajmu u Gudovcu nagrađen je i pastuh Rubin u vlasništvu Ivice Suknaića iz Klise naselja nedaleko Lipika. Riječ je o Hrvatskom posavcu koji je u svojoj kategoriji osvojio također drugo mjesto.