Srijeda, 27 Kolovoz 2014 10:04

Održan dvodnevni Srednjovjekovni viteški turnir

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PARK ŠUMA JANKOVAC U PARKU PRIRODE PAPUK POSTALA VITEŠKI TABOR  -

 JANKOVAC - Park prirode Papuk u suradnji sa Udrugom Reda vitezova Ružice grada, Općinom Čačinci i tamošnjom Turističkom zajednicom te Šumarijom Čačinci organizirali su proteklog vikenda 2. Srednjovjekovni viteški turnir kao dvodnevnu manifestaciju na lokalitetu tajanstvenog Jankovca, u prekrasnom prostoru Park šume Jankovac. 
- Na turniru su nastupili uz jedanaest hrvatskih povijesnih viteških udruga i udruge iz Slovenije, Vojvodine, Mađarske i Slovačke, ukupno preko 150 sudionika, a svi zajedno su na glavnom platou postavili svoje tabore i prikazali život vitezova, ratnika i njihovih družica, svoje oružje, odore. Tako su u ovoj bajkovitoj oazi netaknute prirode za posjetitelje stvorili jedinstvenu priliku da zavire u tajanstveni svijet srednjega vijeka. Zadovoljni smo i odličnim odazivom posjetitelja kojih u ova dva dana bilježimo više od dvije tisuće – istakla je mr. sc. Kristina Kožić, ravnateljica JU Park prirode Papuk. Svoje srednjovjekovnu povijest, odore i oružje prikazali su Kliški uskoci, Dubovački streličari, Družba vitezova zlatnog kaleža, Costabur Espadrones, Red srebrnog zmaja, Koprivnički mušketiri i haramije, Beli volk, Sveti longi, Vitezovi zelingradski, Udruga grofovije Konjski, Stari zanati Koprivnica, Vodoriga, Trila IV, Codex, Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog, Red vitezova Ružice grada.
Uz topot konja, zvukove mačeva i buzdovana, pucnjeve iz topova i mužara, kubura i pušaka srednjovjekovna povijest u dva dana oživjela je u Parku prirode Papuk. Vitezovi su uprizorili dvije srednjovjekovnu bitku za utvrdu Klak, jednu noćnu uz vatre baklji i jednu dnevnu. - Gostujuće udruge predstavile su se sajmom starih obrta, viteškim taborom i borbama, dok su svi posjetitelji mogli sudjelovati na streličarskom turniru za Zlatnu strijelu grofa Jankovića. U večernjim satima prvoga dana suvremeni vitezovi uprizorili su noćnu srednjovjekovnu bitku za utvrdu Klak nakon koje je uslijedio vatreni show. U nedjelju su posjetitelji mogli vidjeti srednjovjekovne plesove, finale streličarskog turnira i dnevnu bitku za utvrdu Klak. Najmanje posjetitelje oduševio je nastup Trilje IV, lakrdijaške žonglerske putujuće družine, dok je odrasle posjetitelje ostavio bez daha atraktivan nastup trbušne plesačice – ispričala je ravnateljica Kožić. Inače obje bitke vodile su se između turskih vojnih postrojbi, više pljačkaških postrojbi koje su pljačkale obližnja slavonska sela kršćana i odvodila djecu u roblje za janjičare. Sulejman je u svom taboru redom sladeći se janjetinom i uživajući u trbušnim plesačicama postao nervozan jer mu je nestalo hašiša, a i vojska mu je bila gladna jer više nije bilo janjića u okolnim selima, pa je stalno svoje horde slao po još i još u pljačke. Ne mogavši više trpjeti taj zulum kršćanski vitezovi se ujedinjuju i u dvije bitke konačno tjeraju Turke iz ovih krajeva.

Povijesne viteške udruge uz prezentaciju pravog viteškog tabora, priredili su i sajam starih obrta i opreme, pa su se tako mogli nabaviti pojedini dijelovi viteških odora i oklopa, oružja, mačeva, a zapravo su najmlađi došli na svoje jer se po popularnoj cijeni mogao nabaviti mali drveni štiti i drveni mač, te mala viteška odijela, pa je jankovačka livada vrvjela od malih vitezova i dama u stalnim dvobojima. Čitavo vrijeme razlijegala se dolinom i blaga srednjovjekovna glazba koja je upotpunjavala ugođaj. Na meniju se u ta dva dana za okrepu našlo niz specifičnih jela, kao Krem juha od šumskih gljiva, Viteško pečenje, Gulaš od vepra, Viteški kotlić, Srednjevjekovni grah, Ražnjići „Klak“, Pečena divlja pura, Knedle od šljiva u umaku od šumskog voća i dr. Organizatore i vitezove poslužilo je i vrijeme, posebno nedjeljni sunčani dan da u potpunosti izvedu sav planirani program, a brojnim posjetiteljima, ljubiteljima srednjeg vijeka da provedu ugodan dan u prirodi srednjovjekovnog ozračja.