Četvrtak, 15 Svibanj 2014 12:57

Čestitamo vam Međunarodni dan obitelji 15. svibnja!

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Dvadeseta obljetnica međunarodnog dana obitelji -

Kao i svake godine obilježavanjem Svjetskog dana obitelji u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temelju svakog društva i sponi koja nas drži zajedno.
Ove godine naglasak je stavljen na razvoju i provedbi politika u području smanjivanja obiteljskog siromaštva i socijalne isključenosti, osiguranje posla i obiteljskog života, te unapređenje socijalne integracije i međugeneracijske solidarnosti.
Obitelj kao utočište daje nam snagu, nadu i poticaj te kao institucija čuva prave vrijednosti topline, bliskosti, ljubavi i međusobnog zajedništva.
Posebno naglašavamo vrijednost svakog pojedinog člana obitelji te povezivanje i stapanje različitosti njihovih uloga u osnaživanju potencijala djece, roditelja, bolesnih, nemoćnih ili starijih članova obitelji kao zaloga stabilnosti i razvoja.
Zadatak je svih nas osnažiti obitelj, pružiti podršku i poduprijeti prave odluke i izbore u odgovornom roditeljstvu i nastojanju stvaranja preduvjeta za boljim standardom i kvalitetom života.
Obiteljski centar je i osnovan kako bi promicao obiteljske vrijednosti i davao kvalitetnu i stručnu potporu obitelji kao temelju zajednice društva.
U svom djelokrugu nadležnosti obavlja poslove savjetodavnog i preventivnog rada i druge stručne poslove savjetodavnu uslugu koja se odnosi na brak, roditeljstvo, obiteljske i partnerske odnose razvoj komunikacije i tolerancije u mladenačkim i partnerskim odnosima poticanje i razvoj programa rada u zajednici, volonterskog rada i rada udruga koje su potpora roditeljima, obitelji, djeci, mladeži.
U radu i razvijanju programa u zajednici u Obiteljskom centru važno mjesto imaju preventivni programi i zakonodavac je upravo na preventivu i rad s obitelji stavio važan naglasak jer to je jedan od najkvalitetnijih i najuspješnijih načina brige i skrbi za dijete u razvijanju zdrave mlade osobe.
Velika broj novosti, inovacija i promjena, od znanosti, medija, preko tehnologije do raznih ljudskih djelatnosti dovodi do sve bržeg i bržeg mijenjanja društva i do ubrzanja gotovo svega. Tako je i roditeljstvo uz pritisak stalnog mijenjanja društva pa i zbog vlastitih očekivanja i uvjerenja postalo zahtjevnije.
Biti roditelj nije jednostavna uloga. Želja je svakog roditelja odgojiti odgovornu, emocionalno zrelu i stabilnu osobu, sretnog pojedinca koji će uspješno integrirati u socijalnu sredinu no ponekad je razvoj djeteta vrlo zahtjevan, tako da se u roditeljskom odgoju mogu pojaviti i problemi.

S daljnjim ciljem razvijanja i unapređivanja potpore i usluge obiteljima, promicanjem ravnopravnosti spolova, osiguravanjem bolje usklađenosti obiteljskog i poslovnog života i jačanjem generacijske solidarnosti Obiteljski centar povodom Međunarodnog dana obitelji želi Vam očuvanje obiteljske topline, ljubavi i međusobnog zajedništva.