Srijeda, 23 Travanj 2014 11:19

Pomoći u zapošljavanju bivšim ovisnicima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UDRUGA „PET PLUS“ VODI PROJEKT „ZLATNA DOLINA“ -

 NOVO ZVEČEVO - Projekt "Zlatna dolina" jedan je od nekoliko zanimljivih projekata kojega na području Požeško-slavonske županije realizira udruga "Pet plus". Ovaj se projekt provodi uz financijsku potporu europskih fondova iz programa IPA IV namijenjenog socijalno ugroženim skupinama. 

U udruzi "Pet plus" odlučili su se za pomoć bivšim ovisnicima budući da na području Požeško-slavonske županije, odnosno na Novom Zvečevu, kako navodi članica udruge Andrea Radinger već godinama uspješno djeluje i stambena zajednica.
- Stambena zajednica uspješno egzistira već tri godine, a sam projekt „Zlatna dolina“ odnosi se na zapošljavanje desetak bivših ovisnika. Stambena zajednica ima punu potporu Ministarstva socijalne politike i mladih ali i Vladinog ured za droge, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravlja. Stambena je zajednica naime trajan program s neograničenim ugovorom te dobivamo potporu po korisniku. Zajednica je sada puna i u njoj konstantno boravi po deset bivših ovisnika koji se nalaze u resocijalizaciji - kaže Radinger pojašnjavajući kako se u stambenoj zajednici provodi program u četiri faze u sklopu kojih korisnici uče sve one vještine i stječu znanja koja su im nužna u svakodnevnom životu. Stambena je zajednica za njih jedna dobra prilika da krenu u novi život u nekom novom smjeru.
- Tamo sve uče, od kuhanja do spremanja, suradnju s drugima, planiranje kupnje te samo organiziranje poslova. Zapravo uče sve ono što su na neki način preskočili kada su otišli na krivi put. Tu oni dobivaju određene odgovornosti i svaka nova stepenica je veća odgovornost. U provođenju ovoga programa inače surađujemo i s Centrima za socijalnu skrb koji nam ustvari "preporučuju" korisnike koji ovamo ipak moraju dobrovoljno doći i pristati ostati u stambenoj zajednici - kaže Radinger navodeći kako veći dio ovisnika uspješno završi rehabilitaciju.
Upravo ovisnicima koju su uspješno prošli rehabilitaciju kroz ovaj se projekt želi osigurati da nađu stalan posao. - S obzirom na situaciju u Hrvatskoj šanse da oni dobiju posao nisu velike no mi surađujemo sa Zavodom za zapošljavanje i preko ministarstava pokušavamo se javljati na natječaje kako bi im dali prvu priliku da ih netko zaposli. Budući poslodavci tako dobivaju i neke beneficije na temelju toga a kada se bivši ovisnici pokažu kao dobri radnici imaju šansu i ostati na poslu. Tako mi imamo zaposlenih troje djelatnika - navodi Radinger.
U sklopu toga projekta tako bi i deset bivših ovisnika trebalo dobiti stalno zaposlenje. Projekt Zlatna dolina koji je iz europskih fondova financiran s iznosom od 130 tisuća eura bit će realiziran do početka travnja 2015. godine. - Tu očekujemo pomoć Zavoda za zapošljavanje koji ima za to programe kao "Ruka pomoći" a isto tako i preko stambene zadruge Pat plus koja je partner u projektu kao i jedan talijanski partner od kojega učimo kako se vodi socijalna politika poduzetništva, kako se rade projekti, javlja na natječaj, razvija marketing i slično. Pokušati ćemo tako napraviti jedan brand i ući u suvenirnice, hotele, shopove i slično gdje se mogu kupiti različiti predmeti od drveta ili za što se već bivši ovisnici osposobe za rad. Tako za njih desetoro želimo stvoriti priliku da nešto naprave i sebi osiguraju egzistenciju i budućnost - kaže Andrea Radinger podsjećajući kako sama udruga uspješno djeluje već 14 godina te da iza sebe ima uspješan rad.