Petak, 14 Ožujak 2014 11:31

Županijsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika za osnovne i srednje škole

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

JAKŠIĆ – Da za one koji vole hrvatski jezik ni gramatika nije bauk, potvrdilo je preko sedamdeset učenika koji su u OŠ Mladost Jakšić kao domaćinu, sudjelovali na Županijskom natjecanju u poznavanju hrvatskog jezika za osnovne i srednje škole.
- Održano je 19. natjecanje iz hrvatskog jezika za učenike iz 7. i 8. razreda OŠ te za učenike srednjih škola, od 1. – 4. razreda iz poznavanje gramatike, hrvatske slovnice. Pobjednici ukoliko budu ostvarili dovoljan broj bodova bit će pozvani na državno natjecanje, na koje ide najboljih 25 u državi iz svakog razreda – rekla je Marijana Benić, voditeljica natjecanja, koja ocjenjuje da je učenicima gramatika dosta teška i da u pravilu više vole književnost. No ima pojedinaca koji stvarno vole gramatiku i oni su uglavnom na natjecanju.
Najuspješniji u 7. razredu bili su Stela Šarić iz OŠ braće Radića Pakrac, Lovro Barbir OŠ Z. Turkovića Kutjevo, Ana Šimunović i Veronika Tolić iz OŠ A. Kanižlića Požega. Kod osmih razreda najbolja je bila Barbara Krejči, OŠ braće Radić Pakrac, Darko Vasilj i Bruna Razumović iz OŠ Z. Turković Kutjevo i Amanda Bobonja iz OŠ V. Korajca Kaptol. – Osvojila sam 74 boda, a najteža mi je bila povijest hrvatskog jezika, a gramatika za mene nije. Kad se krenem pripremati onda mi to ide lako. Pripremala sam se kroz neke dodatne sate. Nisu bila preteška pitanja, ali ipak zahtjevna. Sada znam i gdje sam pogriješila na pitanju na kojem su pismu pisani određeni spomenici – istakla je najbolja osmašica Barbara Krejči iz Pakraca. Isti broj bodova osvojio je i Kutjevčanin Lovro Barbir od mogućih 90 bodova, a i on ističe da je najviše problema imao s pitanjima iz povijesti hrvatskog jezika. S tim problemom se susrela i Stela Šarić iz Pakraca kojoj su pitanja iz povijesti jezika odnijela bodove do maksimalnog rezultata.
Kod srednjih škola u 1. razredima najbolji su bili Tajana Benić i Lucija marić iz požeške Gimnazije i Nina Kliček iz Srednje škole Pakrac. U 2. razredu najbolji su bili Marija Prpić i Katoličke gimnazije te Klara Petošić i Barbara Alpeza iz Gimnazije. Među 3. razredima najbolji su bili Gabrijela Dorić i Ivan Protrka iz požeške Gimnazije, te Lorena Mandić iz Katoličke gimnazije i Dora Grbavac iz Gimnazije. Kod četvrtih razreda dominirali su učenici Gimnazije u Požegi, Antonija Krpan, Luka Dokoza, Marija Ninković i Ana Prpić.