Srijeda, 12 Ožujak 2014 00:03

Televizijski spektakl "Lijepom našom" sniman u Požegi

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

POŽEGA – „Lijepom našom“ zabavni serijal Hrvatske radio televizije opet je gostovao u gradu Požegi, a pred prepunom sportskom dvoranom Grabrik s oko 2 tisuće gledatelja javno snimanje je obavljeno za dvije emisije. Prva od dvije emisije bit će emitirana na HTV-u 22. ožujka, a druga emisija 29. ožujka ove godine.
Kroz cijelu emisiju vodio je već svima poznati Branko Uvodić, a sve je počelo nastupima folklornih društava. Tako su nastupili Gradski KUD iz Požege, KUD Seljačka sloga, KUD Zagrađe, KUD I.G. Kovačić Velika, KUD Požeška dolina, Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, Ličko zavičajno društvo Vila Velebita, Ruma. Na sceni su se izredali i tamburaški sastavi Naša grana, Garavuše, Bisernica, Veličke legende, Arteški bunar, Zlatna dolina, Posegana, Bekrije, Slavonski dukati, a među solistima su nastupili Zlatko Galik i Miroslav Majić, Cecilija, Ivana Galović, Igor Delač, Šima Jovanovac, D. Ž. Žera, Vlatka Kopić, Blanka Došen te Boris Ćiro Gašparaca. Osim njih uspješno je odpjevao “Umireš li Slavonijo moja” i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. - Prijatelji, ponosan sam što sam župan najljepše i najbolje županije, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu i neka moji prijatelji župani ne zamjere, jer i oni se ponose sa svojim županijama. Već je rečeno da je u županiji sve pet, ali našu županiju okružuje pet županija. Evo kada je sve za pet, onda ste i vi za pet. Za pet ili izvrstan je cijeli hrvatski narod. Neka nam živi naša županija i grad i svi gradovi i općine Lijepe naše.
Kroz cijelo snimanje provlačila se tema slavonske gozbe i ispijanja dobrog vina. Snimanju su bili nazočni gradonačelnik Vedran Neferović koji je pozdravio Požežanke i Požežane. - Požega je grad na dvije rijeke što mnogi zaboravljaju, grad okružen bogatim zelenilom, bogatom povijesti, kulturom. Nadam se da će nam u budućnosti biti još ljepše. Što se tiče Dana Grada, da nije bilo fra Luke Ibrišimovića, ne bi bilo ni ove naše nošnje, ne bi danas Slavonci svirali na tamburama i ne bi pjevali našim lijepim sugrađankama, tako da imamo dovoljno razloga da slavimo Grgurevo. Tradicija vinara u požeškim brdima zaživjela do danas, nadam se da će to postati jedna prava turistička atrakcija, posebno kada vidimo ove naše povijesne postrojbe i ovu našu raskoš kultura koje imamo. To moramo sačuvati, a budućnost našeg grada ćemo mi sami odrediti kakva će biti.
Također su tu bili i gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnici i gradonačelnici s područja naše županije, te brojni uglednici iz političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života. Ove godine po prvi puta na snimanju je bio i ravnatelj HTV-a Goran Radman.