Nedjelja, 09 Ožujak 2014 12:18

Oduvijek sam znala da će mi glazba biti životni poziv

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: Ivana Kindl, pjevačica stasala u Požegi -

Već ste dugo prisutni na domaćoj estradnoj sceni, prepoznatljivi ste po svom fantastičnom glasu i ljubavi prema soul glazbi... Od kada se javlja Vaša ljubav prema glazbi općenito?

- Ljubav prema glazbi prisutna je od malena. Kod nas doma, puno se feštalo i pjevalo, a ja sam već kao klinka voljela organizirati pjevačko plesačke performanse za ukućane. Bila sam dosta sramežljiva pa se nisam prijavljivala na dječje festivale, ali sa tinejdžerskim godinama sve se počelo mijenjati. Počela sam otkrivati fenomenalne izvođače, glazba me preporodila i tad sam shvatila da je pjevanje moj životni poziv. Puno sam vježbala pjevanje uz omiljene pjevačice i znala sam da ću i sama postati profesionalna glazbenica.

Da li se u vašoj obitelji netko bavio pjevanjem, sviranjem ili nekom drugim oblikom glazbenog stvaralaštva?

- Talent sam naslijedila od Kindlovih koji su umjetnički nastrojeni oduvijek. Djed se bavio oslikavanjem reklama, svirao je harmoniku, stric je svirao bubnjeve i slikao slike, baka je imala jako lijep glas.

Koji su Vaši glazbeni idoli, gdje je počela vaša glazbena priča?

- Najveći utjecaj na mene, tada, 90-tih kad sam bila tinejdžerica ostavila je pjevačica Mariah Carey. Kad sam otkrila njezine pjesme i nevjerojatan pjevački talent, to je bio preokret. Otkrila sam zapravo tada i svoj glas i postala svjesna da gotovo sve mogu otpjevati. To mi je dalo ogromno samopouzdanje i ambiciju. Osim Mariah voljela sam i ostale soul izvođače, a s druge strane guštala sam u alternativnoj glazbi, bilo je to grunge doba i obožavala sam bendove poput Nirvane…

U rodnoj Požegi sudjelovali ste na nekoliko glazbenih natjecanja i pobijedili... Na kojim ste još natjecanjima nastupali i da li ste osvojili kakvo priznanje?

- Tada sam često pobjeđivala na natjecanjima lokalnog tipa. 1995 nastupilaIvana sam, baš u Osijeku u finalu Turbo Limach Show-a kao posebna gošća. Tada me je čuo i Rajko Dujmić i ponudio mi da budem jedna od pjevačica novih Novih fosila koje je odlučio u novoj pjevačkoj postavi formirati. Ipak, bila sam premlada i roditelji nisu dopustili da tako rano odem u profesionalno pjevačke vode. Nakon toga, nastupila sam i pobijedila u dvije emisije Pljesak molim.

Kao studentica u Osijeku ste surađivali s grupom zvučni zid... kakva Vas sjećanja i iskustva vežu za taj period Vašeg života?

- To je bio jedan težak period za mene. Živjela sam dosta skromno, pjevala svadbe koje mi nisu odgovarale, studirala sam pravo. Brzo sam shvatila da je za moj glazbeni probitak potrebna metropola, čeznula sam za Zagrebom... Nakon skoro dvije godine života u Osijeku, dobila sam sudbonosni poziv da se priključim jednom Zagrebačkom funk bendu i to je bilo to. Preko noći sam ostavila život u Osijeku i presretna odlepršala u Zagreb.

Kada ste se preselili u Zagreb, kako je tada krenula Vaša karijera?

- U bendu Funky Town pjevala sam oko dvije godine, upoznala mnoge glazbenike, ali oduvijek je bio taj poriv za solo karijerom. Potom sam izašla iz benda, počela pjevati reklame u studiju u kojem su snimali svi tada jako popularni hip hoperi poput Bolesne braće, Tram 11, pa Nina, grupa Divas... Povezala sam se sa hip hoperskom ekipom i Baby Dooksom. Paralelno s tim, snimila sam baladu Marka Tomasovića koja mi je pomogla da dobijem prvi pravi diskografski ugovor sa „Menartom“. „Menart“ je izdavao sva hip hop izdanja, i ja sam se kao r'n'b izvođačica brzo uklopila. Počela sam surađivati sa Baby Dooksom, snimila sam prvi album „Trenutak istine“ i onda je sve krenulo.

S kim ste surađivali, tko Vam je pisao tekstove i glazbu, koliko ste albuma do sada izdali?

- Imam 4 albuma iza sebe i dva live-a. U početku sam surađivala sa Baby Dooksom i Silvijem Pasarićem. Osim njih pisali su za mene i Arsen Dedić, Aleksandra Kovač, Vlado Mirčeta i Petar Beluhan ( Mayales), Sandra Sagena, Andrea Čubrić. Na zadnjem albumu „Promjenjiva“ kojeg sam izdala prije 4 godine, pretočila sam glazbeni izričaj u pop i promijenila suradnika. Alen Križaj, moj privatni, a zatim i poslovni partner otvorio mi je neku drugu dimenziju i počeli smo skladati skupa i napravili smo Promjenjivu koja je iznjedrila veliki hit pjesmu Utjeha, zatim pjesme Oči, Nisi sam i Promjenjiva koje su naišle na izvrstan odjek publike.

Nastupili ste na Dori... Da li ste ikada nominirani za neku prestižnu glazbenu nagradu?

- Naravno, zadnjih par godina stalno sam u nominacijama za najbolju žensku izvedbu. Prvog „Porina“ dobila sam 2009. za live album Gospel u Komediji, a godinu poslije i najvažniji „Porin“, za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Iza mene je i pobjeda na Zadar festu 2005. godine i brojna priznanja…

Što trenutno radite,da li Vas možemo očekivati u Požegi na nekom koncertu?

 - Trenutno radimo na novim pjesmama, zadnji singl kojeg smo izbacili je štosna pjesma o jednom mačku, a zove se Woody. Na proljeće izlazim sa novom pjesmom kojom sam oduševljena. Koncert u svom rodnom gradu nisam još održala, ali nešto se kuha po tom pitanju...

Koji su vaši najveći hitovi, koja vam je Vaša pjesma posebno draga?

- Na početku moje karijere bili su to hitovi poput pjesama Od svih si bolji, Superjaka, osobito pjesma Ja neću biti kao druge koja je bila broj 1 na svim ljestvicama tada, i na Hit Depou je bila br 1. Drago mi je da sam stigla do „Hit Depoa“ koji se netom bio ugasio poslije... Sa zadnjeg albuma najveći je uspjeh postigla pjesma Utjeha, a najdraža mi je moja pjesma Nisi sam.

Za kraj razgovora, što bi poručili mladim ljudima, kojima ste, vjerojatno glazbeni uzor i općenito, koji je moto koji Vas vodi kroz život?

- Povodljivost izbjegavajte, budite svoji i uvijek imajte svoj stav i svoje ja.

Nedavno ste proslavili rođendan... Da li ste pripremali nešto posebno za taj Vaš dan?

- Otkad sam u 30-tima rođendane ne slavim, ali ove godine sam spontano dočekala rođendan u garderobi kluba „Katran“ kojeg vodi moj prijatelj i učenik u emisiji Zvijezde pjevaju, Mario Petreković. Bilo nas je nekoliko i super je bilo jer spontani događaji su najbolji.