Srijeda, 26 Veljača 2014 12:17

Osnovali županijski ogranak

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HRVATSKI PEDAGOŠKO-KNJIŽEVNI ZBOR -

 JAKŠIĆ- Inicijativni odbor Hrvatskog pedagoškog zbora proteklog tjedna održao je Osnivačku skupštinu Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Ogranak Požeško-slavonske županije u osnovnoj školi "Mladost" u Jakšiću. Za predsjednicu HPKZ-a je izabrana Ančica Eđed dipl. pedagog, za potpredsjednicu Marijana Andrišek mag. prim. edukacije, a za tajnicu Ivana Svjetličić mag. prim obrazovanja. Članovi Upravnog odbora su mr. sc. Lidija IMG 3918Pecko dipl. učitelj. i Dubravka Albert dipl. pedagog, a za Nadzorni odbor odabrani su Boško Obradović prof., ravnatelj Osnovne škole "Mladost" iz Jakšića, Ljubica Matijević prof. i Vesna Šuster mag. prim. Za sada ogranak broji 11 članova što je dovoljno za osnivanje ogranka. Na sjednici su bili prisutni predsjednik HPKZ-a Nevio Šetić, zamjenik župana Ferdinand Troha i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Cilj ovog ogranka je različitim interdisciplinarnim aktivnostima poticati suradnju odgojno-obrazovnih djelatnika s ciljem unapređivanja stručnog rada u cjelokupnom sustavu odgoja i obrazovanja.

- Za početak nam je glavi cilj povećati broj članova. Obzirom da HPKZ obuhvaća sve naše segmente odgojno-obrazovnog sustava po vertikali planiramo potaći suradnju svih škola, vrtića i Veleučilišta u našoj županiji sa HPKZ-om. Organizirati ćemo tribine vezane uz promjene i problematiku u našem sustavu i nije isto kada mi prosvjetari na tribini kažemo nekoliko stvari vezanih uz problematiku nego kada to radimo pojedinačno. Poticati ćemo IMG 3933stručno usavršavanje kroz jesenske i proljetne škole učitelja koje se redovito održavaju i kroz različite tribine i predavanja. U tom djelu mi otvaramo našim prosvjetnim djelatnicima mogućnost prezentiranja svih svojih iskustava s ciljem napredovanja u struci. Osmišljavati razvojno-pedagoške projektne aktivnosti koje uključuju prosvjetne djelatnike svih segmenata odgojno-obrazovnog sustava i time osnaživati timski rad, poticati izdavačku djelatnost te ostvariti suradnju s nadležnim institucijama i ustanovama na državnoj razini - rekla je Ančica Eđed novoizabrana predsjednica požeškog ogranka HPKZ.
- Imamo jednu zadaću, a to je unaprjeđenje našeg obrazovno-odgojnog sustava. Niti jedna zemlja nema ovako organiziranu udrugu kao što je HPKZ, koja organizirano djeluje preko 140 godina i za to je trebalo snage jer to nije lako raditi. Širenje takve udruge na što više ovakvih ogranaka je jačanje naših temelja - rekao je Nevio Šetić predsjednik Hrvatskog Pedagoško-Književnog Zbora
Nakon skupštine je bilo predstavljanje knjige prof. dr. sc. Vladimira Vujčića: „Opća pedagogija. Novi pristup znanosti o odgoju“. O knjizi su, osim autora, govorili: urednik prof. dr. sc. Nevio Šetić i recenzent prof. dr. sc. Ante Bežen.