Petak, 14 Veljača 2014 10:26

Za diktaturu relativizma krivi smo i mi vjernici

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

CRKVA U STRAŽEMANU IMALA STEPINČEV LIK PRIJE 33 GODINE  -

STRAŽEMAN - Dubrovački biskup Mate Uzinić u Stražemanu je 10. veljače predvodio svečano euharistijsko slavlje u povodu blagdana bl. Alojzija Stepinca. Na početku slavlja sve nazočne pozdravio je stražemanački župnik Josip Devčić podsjetivši da se ovaj hrvatski blaženik odavna slavi u njihovoj župi, a posebno od 1981. godine kada je njegov lik postavljen u njihovu župnu crkvu, prvu u svijetu. Župnik je zbog toga završio u zatvoru, a Stepinčevu sliku su po naredbi tadašnjih vlasti prekrili bojom koja ga je trebala uništiti.
DSC 9539- Deset godina taj lik je bio sakriven kao i lik bl. Ivana Merza, ali on je uvijek bio s nama, slušao naše vapaje i molitve i uslišao ih. Prošlo je već 15 godina kako smo dobili i njegovu relikviju te ga štujemo kao našeg suzaštitnika – kazao je msgr. Josip Devčić.
Biskup Uzinić je u propovijedi kazao da je štovanje Stepinca, najsvetijeg lika Crkve u Hrvata kako ga je nazvao bl. Ivan Pavao II. počelo još za njegova života jer je hrvatski narod već tada znao da je on istinski mučenik, nevini osuđenik i zagovornik našeg naroda.
 - U teškom vremenu komunističkog progona u našem narodu izdigao se lik blaženog Alojzija Stepinca za kojega je netko s pravom kazao: „Prije osude pastir, u osudi heroj, prije smrti mučenik, u smrti svetac“. Štujući bl. Stepinca pitamo se koja je njegova poruka danas. Pitamo se kako bismo i mi mogli biti pastiri i heroji, ako je potrebno i mučenici – kazao je biskup.
Biskup Uzinić je upozorio da kako je bl. Alojzije bio svjestan da osim neprijatelja izvan Crkve kao što su bila sva tri sustava u kojima je živio i protiv kojih se borio bio svjestan i jednog problema koji se događa u Crkvi. - A to je da mi vjernici u Crkvi nismo onakvi kakvi bismo trebali biti, da je naša vjera slaba i mlaka zbog čega je mnoge poticao na promicanje vjere u hrvatskom narodu – istaknuo je biskup dodajući da je lako danas upirati prst u sekularizam i sekularizaciju kao neprijatelje vjere. Lako ćemo, nastavio je, optužiti i diktaturu relativizma za moralnu dekadenciju našeg društva.
 - Mišljenja sam da nam bl. Alojzije ne bi dozvolio da se zaustavimo samo na toj dimenziji nego bi tražio od nas da malo pogledamo i sebe same te vidimo koliko smo mi kao vjernici svemu tome doprinijeli. Tada ćemo vidjeti da nije problem u tome što postoji diktatura relativizma i sekularizam nego u tome što smo se mi kršćani tome prilagodili, što mi nismo i ne živimo poput pravednika, što mi nismo oni koji su utješeni Bogom i kao takvi tješe druge. Jedan od problema našeg društva je taj da nas se sve manje rađa, a tko je za to kriv. Zavapimo bl. Stepincu da nam pomogne da budemo plodno i bogato pšenično zrno kakvo je bio i on sam – poručio je biskup Uzinić.