Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 13:04

U dvije peći dnevno ispeku 50 kruhova

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

OBITELJ GUČIĆ IZ BZENICE OSNOVALI TVRTKU ZA PEČENJE DOMAĆEG KRUHA  -

 

PLETERNICA - Ivan Gučić iz Bzenice prvi je u Hrvatskoj osnovao tvrtku za pečenje domaćeg kruha! Uz njega kao vlasnika u tvrtki je za sada zaposlena i majka Vesna na dužnosti radnice i ujedno direktorice. - To je mamina ideja. Ona je od svoje svekrve naučila peći kruh, imali smo svoju peć i ona je uglavnom nama uvijek pekla domaći kruh. Ja sam bio zaposlen kao vozač ali nisam dobivao redovito plaću, bilo je teško i tako… odlučili smo osnovati firmu i pokušati od toga živjeti – objasnio je Ivan.
Iako je iza Gučićevih tek nekoliko mjeseci rada, njihov kruh je već postao poznat daleko izvan pleterničkog područja. A posla je sve više pa Vesna tijekom dana ima pune ruke posla. - Imamo dvije peći koje smo, kao nekada naši stari, napravili od prijesne cigle i blata. Dva su metra dugačke, metar i 20 cm su široke i 50 cm visoke. Lože se na drva i kruh se peče na žari. Nabavili smo iz Njemačke 100 godina stari stroj za miješanje kruha i evo, počeli s poslom. Kruh pečemo svaki dan osim nedjelje i ponedjeljka – dodala je Vesna.
U svakoj peći Gučićevi mogu ispeći 18 komada kruha težine u prosjeku dva i pol kilograma. Dnevno ih, ovisno o narudžbama, ispeku između 30 i 50 komada a u njihovom okusu uživaju kupci u Požegi, Slav. Brodu, Miholjcu, Kutjevu... pa i u Osijeku. - Kupci su nam obični ljudi, obitelji, koji su čuli jedni od drugih da mi to proizvodimo. Potražnja je velika, obično nas zovu kad netko ima svatove, ali mi ne želimo raditi na brzinu nego doista pazimo na kvalitetu kruha – istakao je Ivan. Pa ipak, Ivan i Vesna polako pripremaju gradnju i treće peći a rado bi, s vremenom, još nekoga i zaposlili u tvrtki da im pomogne.