Utorak, 15 Listopad 2024 09:15

15. listopada obilježavamo Svjetski dan žena sa sela

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

 Obilježavati se započeo tek 2008. godine, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Rezoluciju 62/136 i to 18. prosinca 2007. godine. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana seoskih žena je Pravo na hranu: seoske žene proizvode i omogućavaju, a Povjerenstvo za žene u zemljoradnji, Međunarodne federacije poljoprivrednika (IFAP), navodi  tri cilja ovogodišnje proslave Svjetskog dana seoskih žena:

* Istaknuti osobitost seoskih žena.
* Podići razinu osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još uvijek nedovoljno priznatoj ulozi.
* Promovirati aktivnosti u cilju podrške. Inicijative i načini proslave slobodan su izbor organizacija i lokalnih zajednica u skladu s njihovom tradicijom i okolnostima.

Upozoravanjem na teškoće s kojima se žene u ruralnim sredinama susreću i danas, jer im je dostupnost mnogim uslugama, poput zdravstvenih, uskraćena. Ženama na selu uglavnom nisu (ili nisu u dovoljnoj mjeri) dostupne informacije o mogućnostima obrazovanja, o boljoj zdravstvenoj zaštiti te jačanju ekonomske neovisnosti i upućivanje u tržište rada. Posljedica je toga svakako niska kvaliteta života. Na selu je mnogo žena koje nisu zdravstveno osigurane ili obuhvaćene mirovinskim osiguranjem, što ih u trećoj životnoj dobi vodi u siromaštvo. Napredak koji mogu donijeti dobro promišljena poljoprivredna politika i politika razvoja ruralnog prostora u najvećoj će se mjeri i brzo odraziti na poboljšanje životnih prilika za žene. 
 
Aktivnosti i događaji trebaju biti konkretni i vidljivi. Aktivnosti koje će seoske žene poduzeti u svim dijelovima svijeta na taj dan, u duhu solidarnosti i suradnje, trebaju naglasiti važnost tog dana.

Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan različitim aktivnostima u svojim lokalnim sredinama.