Ponedjeljak, 16 Rujan 2024 12:20

Brojne manifestacije u sklopu obilježavanja Franciškova u Lipiku i Dana Grada Lipika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U rujnu, već tradicionalno, pred i oko blagdana svetog Franje Asiškog obilježava se Franciškovo i Dan Grada Lipika. U program su uvrštene brojne manifestacije koje će se održavati tijekom rujna i listopada. Održat će se preko 20 kulturnih, sportskih i zabavnih događanja, a građani i posjetitelji imat će priliku uživati u raznolikom programu.

franciskovo u lipiku 2024 tz psz plakat banner 893x1200

Najbogatiji dio programa planiran je za 5. listopada kada će događanja započeti već u ranim jutarnjim satima. U nizu zanimljivih i zabavnih događanja središnje mjesto zauzimaju dva gastro-natjecateljska događanja – Ajvarfest i Fišijada.

Ajvarfest

Manifestacija koja privlači veliku pozornost u Lipiku je Ajvarfest koji se održava već devetu godinu, a organizatori se trude napraviti jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj. Ajvar je posebna vrsta namaza napravljena od crvene paprike i patlidžana, tajnih začina ali nekada i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima s roštilja, a koliko ga neki vole i žlicom bi ga samog jeli.

Program devetog Ajvarfesta počinje u 10 sati, a natjecatelji imaju vremena do 16 sati da završe svoje jelo. Ajvarfest je idealna prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar.

ajvarfest franciskovo u lipiku 2024 tz psz plakat banner 849x1200

U isto vrijeme i na istom mjestu, dakle u 10 sati u Parku u Lipiku, održat će se i 3. tradicionalni slavonski doručak, koji se idealno slaže uz ajvar. Ove godine organizatori će pripremiti odnosno ispeći najveću kajganu.

Fišijada u Lipiku

Jedna od manifestacija s najdužom tradicijom u Lipiku je poznata Fišijada koja će se, po 18. puta, održati u gradskom parku. Program, uz cjelodnevnu ugostiteljsku ponudu jela i pića te svirku, započinje u 14 sati uz lov šarana u mutnom bazenu, a pobjednik ovogodišnje fišijade proglasit će se tri sata kasnije. Recimo i kako će u besplatnom fišu, koji će se dijeliti prije početka natjecanja, moći uživati i posjetitelji lipičke Fišijade.

fisijada franciskovo u lipiku 2024 tz psz plakat banner 845x1200

Na kraju recimo kako su za vrhunac manifestacije “Franciškovo u Lipiku 2024.”, najavljena i dva velika koncerta na Bazenima Lipik. Prvi će se održati 4. listopada u 20 sati, kada će publiku zabavljati Hiljson Mandela, poznat po energičnim nastupima i specifičnom glazbenom stilu. Dan kasnije, nakon tradicionalne Fišijade i Ajvarfesta, tijekom večernjih sati, 5. listopada u 20 sati, na istom će mjestu nastupiti legenda glazbene scene, popularni Halid Bešlić, čiji su koncerti uvijek pravi glazbeni spektakl.

koncerti franciskovo u lipiku 2024 tz psz plakat banner 852x1200

Posjetite Lipik, jer Lipik je zanimljiv cijelu jesen. Izaberite nešto iz bogatog programa, dobro se zabavite i proslavite jesen u Zlatnoj Slavoniji.

Izvor: turistickeprice.hr

HTZ I TZ LOGO